RECEPTY ADVENI

Příprava listového těsta zjednodušeně

Bez lepku Bez sóji

Příprava listového těsta zjednodušeně
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Možná Vás napadá, proč byste měli ztrácet čas a energii přípravou těsta, které se dá koupit v obchodě už hotové a stačí je jen rozválet (někdy ani to ne) a je připraveno k použití. Odpověď je jednoduchá. Protože tady více než kde jinde platí, že vynaložené úsilí se odrazí ve výsledku. Zapomeňte na špatně listující sražené těsto, které je po upečení tuhé a do druhého dne zvlhne a ztratí svou křupavost. Poctivé domácí listové těsto je jako nadýchaný obláček poskládaný z tisíce tenoučkých vrstev. K nesporným výhodám listového těsta patří i fakt, že ho můžete zamrazit, aniž by utrpělo jakoukoliv újmu. Těsto z naší Hnědé směsi si tedy můžete vyrobit do zásoby, uložit v mrazáku a v případě potřeby jen vytáhnout, nechat rozmrazit a pustit se do pečení.

Kdo zná Adveni, dobře ví, že se snaží svým fanouškům maximálně usnadňovat život, a pokud to jen trochu jde, přichází s efektivním zjednodušením. Ne jinak je tomu i tentokrát, kdy Vám kromě klasické přípravy listového těsta nabízíme i zjednodušenou verzi. V té odpadá složitá manipulace s máslovou vrstvou a její postup připomíná spíš přípravu křehkého těsta. Jestli se obáváte, že výsledek bude méně zdařilý, musíme Vás ubezpečit, že tomu tak není. Při tradiční přípravě se možná dočkáte pravidelnějších a lépe oddělených vrstev, ale i těsto připravené jednodušším postupem krásně listuje a to kupované se mu ani zdaleka nevyrovná.

Z výše uvedených ingrediencí připravíme 900 g listového těsta.

Zjednodušená příprava listového těsta nevyžaduje vyvalování a složité zapracovávání másla do těsta. Je tedy vhodná i pro méně zkušené hospodyňky.

1. Do mísy nalijeme vodu, ocet, přidáme sůl, vejce, směs KREMROLE & BAKLAVA (tzv. HNĚDÁ) a studené máslo nakrájené na kostičky. Zpracujeme na těsto. Můžeme použít kuchyňský robot, nebo vše promíchat ručně, není potřeba, aby těsto bylo úplně hladké. Zpracování v robotu je však lepší, pod teplýma rukama se máslo snadno rozpouští. Viz foto 1–3.

suroviny v míse
po chvíli hnětení
vymícháme v hladké těsto

2. Hroudu těsta vyklopíme na vál a ještě krátce propracujeme, máslo se však nesmí začít rozpouštět. Takto vzniklé těsto zabalíme do potravinové fólie, aby neosychalo, a uložíme na 15 minut do chladničky. Pozor, při chlazení těsta během jednotlivých kroků nenecháváme těsto přechladit, hůře se s ním pracuje, těsto musí být pružné a měkké. Když se těsto příliš přechladí, máslo se rozláme do malých kousků – viz foto 4 a těsto pak vůbec „nelistuje“, jak má.

při přechlazení těsto „nelistuje“
spacer

3. Těsto vyndáme z chladničky a rozválíme na lehce pomoučeném vále na obdélník o rozměrech cca 20 × 60 cm. Viz foto 5–7. Při rozvalování těsto občas nadzvedneme a lehounce podsypeme, aby se nám nepřilepilo k válu a šlo volně rozvalovat. Při každém překládání těsta je dobré rozválený plát vždy trochu pomoučit a větší přebytek mouky omést.

vodové těsto
lehce propracujeme
 
rozválíme na dvojnásobek délky máslového čtverce a stejnou výšku
 

4. Takto vzniklý obdélník lehce poprášíme moukou a přeložíme po délce na třetiny – jednu stranu přeložíme do dvou třetin těsta – viz foto 8 a poté přes ni přeložíme druhou stranu – viz foto 9. Kraje těsta se snažíme rozvalovat do rovna, případný oblouček rukou mírně srovnáme. Vzniknou nám jakoby 3 patra – viz foto 9.

jednu stranu obdélníku přeložíme do dvou třetin
poté přes ni přeložíme druhou stranu

5. Nyní těsto pootočíme o 90 stupňů a opět rozválíme na obdélník o rozměrech cca 20 × 60 cm – viz foto 10.

těsto opět rozválíme na obdélník o poměru stran 1:3.

6. Lehce poprášíme moukou a znovu přeložíme na třetiny stejným způsobem jako poprvé – viz foto 11–12. Poté těsto zabalíme do potravinářské fólie – viz foto 13 a uložíme na 15 minut do chladničky.

jednu stranu obdélníku přeložíme do dvou třetin
poté přes ni přeložíme druhou stranu
těsto zabalíme do potravinářské fólie

7. Těsto vyndáme z chladničky, na lehce pomoučeném válu opět rozválíme na obdélník o rozměrech 20 × 60 cm a zopakujeme celý proces popsaný v bodech 4–6. Těsto před finálním rozválením vychladíme v lednici.

8. Takto připravené listové těsto můžeme zamrazit na později.

Pečení listového těsta

Listové těsto pečeme v troubě rozpálené na 210 °C. Volíme program horní dolní ohřev, dobu pečení uzpůsobíme receptu.

Plech umístíme do střední části trouby.

Pokud nechceme, aby se nám těsto příliš nafouklo, propícháme ho po celé ploše vidličkou (např. jednotlivé korpusy dortu Napoleon). Ve speciálních případech, jakým je například příprava dezertu Mille-feuille, pak těsto zatížíme dalším plechem.

Pro lepší výsledek je dobré těsto před pečením potřít rozšlehaným vajíčkem. Nevysychá tolik a lépe tmavne.

Pokud pečeme jeden velký tvar (např. korpus dortu), je vhodné uprostřed doby pečení plech v troubě otočit, aby se dostala dopředu polovina, která se pekla v zadní části trouby, a naopak. Pokud pečeme jednotlivé kousky pečiva (např. Palmiers, Miguelitos, kremrole, …), není to nutné.

Zamrazení listového těsta a jeho další použití

Listové těsto si můžeme zamrazit na později. V takovém případě ho zabalíme do sáčku určeného pro zamrazování, nebo do zipového sáčku např. z Ikea. Ten je silnější než klasický sáček a pro tento účel tedy vhodnější.

Když chceme zamrazené těsto použít, je nutné vyndat jej z mrazáku s dostatečným předstihem. Můžeme ho vyndat den předem a umístit do chladničky, kde rozmrazení trvá cca 24 hodin. Pokud tolik času nemáme, těsto vyndáme na kuchyňskou linku a necháme rozmrazit při pokojové teplotě. V takovém případě to bude trvat cca 5–6 hodin. S těstem pracujeme, když je na dotyk měkké, vyzkoušíme to uprostřed těsta a z obou stran.

Důležité! Při rozmrazování listového těsta nikdy nepoužíváme mikrovlnnou troubu ani teplou vodu. Jednotlivé vrstvy by se promíchaly a těsto by správně nelistovalo.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Příprava listového těsta zjednodušeně