RECEPTY ADVENI

Kremrole

Bez lepku Bez sóji

Kremrole
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na náplň

Na dokončení

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Název tohoto zákusku pochází z německy mluvících zemí. Spojení německých slov Krem a Rolle v překladu znamená krémový váleček, svitek či trubička. Mnozí však přisuzují jeho původ Francouzům a za jeho předchůdce pokládají tzv. cornets – kornoutky z listového těsta plněné šlehačkou. Šlehačková náplň je oblíbená i u nás, ale za tradiční je v Čechách a na Moravě považována náplň z ušlehaných bílků s cukrem. Kremrole se pečou na speciálních trubičkách, na které se listové těsto nakrájené na proužky namotává a stáčí do šroubovice. Tyto trubičky jsou běžně k zakoupení v kuchyňských potřebách, a to v různých velikostech. Celkový dojem naplněných kremrolí dotváří poprášení moučkovým cukrem. Kremrole platí za slavnostní dezert. Při speciálních příležitostech se pečou i v obřích rozměrech.

Z výše uvedených surovin připravíme 10 ks kremrolí.

Listové těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.

Na lehce pomoučené ploše rozválíme vychlazené těsto na tloušťku 5 mm do obdélníku o rozměrech 30 × 30 cm, který rádýlkem rozkrájíme na proužky 3 cm široké a 30 cm dlouhé.

Proužky omotáme okolo kovových trubiček lehce potřených máslem. Těsto na trubičku natáčíme tak, aby se vždy kousek (cca 3 mm) překrývalo. Viz foto 1.

Trubičky s těstem klademe na plech vyložený pečícím papírem, necháme mezi nimi dostatečné rozestupy. Potřeme rozmíchaným vejcem a pečeme.

Pečeme v troubě předehřáté na 210 °C po dobu 18 minut, program horní a dolní ohřev. Po prvních 9 minutách plech v troubě otočíme, aby se dostala dopředu půlka, která se pekla v zadní části trouby, a naopak.

Mírně vychladlé (vlažné) kremrole sundáme z trubiček a necháme vychladnout. Viz foto 2.

Mezitím si připravíme náplň tak, že bílky s cukrem vyšleháme nad vodní párou.

V misce smícháme bílky s cukrem.

Misku položíme na hrnec, ve kterém vře voda, a bílky s cukrem šleháme do pevného sněhu. Bude to trvat minimálně 10 minut. Na závěr zašleháme 2 lžíce citronové šťávy. (Další tipy na přípravu sněhu z bílků najdete pod receptem.)

Sníh necháme mírně vychladnout, pak jím naplníme cukrářský sáček s hladkou špičkou a stříkáme ho do vychladlých kremrolí vždy z jedné a druhé strany. Viz foto 3.

Naplněné kremrole lehce poprášíme moučkovým cukrem. Viz foto 4.

Další tipy na přípravu sněhu z bílků

U prvních dvou budeme potřebovat kuchyňský teploměr.

Dle Stáni Hartové: Nejdříve si připravíme cukrový rozvar tak, že v kastrůlku svaříme 150 g cukru krupice a 40 g vody na 110 °C. Bílky dáme do mísy robota a jen lehce je našleháme. Připravený cukrový rozvar svižně lijeme po stěně mísy robota do lehce našlehaných bílků a vyšleháme do pevného sněhu.

Dle Míši Landové: Do mísy od robota dáme cukr a bílky a nad párou je spolu zahřejeme na 71 °C. Pak umístíme mísu do robota a necháme vyšlehat na pevný sníh.

Dle Adveni: Bílky s cukrem dáme do mísy od robota a nad párou zahříváme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí. Občas zamícháme. Že je cukr rozpuštěný poznáme tak, že do bílků namočíme palec a ukazováček a mezi prsty necítíme žádné krystalky cukru. Poté co se cukr úplně rozpustí, vyšleháme v robotu do pevného sněhu.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Kremrole
  • recept Kremrole
  • recept Kremrole
  • recept Kremrole
  • recept Kremrole