RECEPTY ADVENI

Dort Napoleon

Bez lepku Bez sóji

Dort Napoleon
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na náplň na diplomatický krém

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Ve Francii vládne moučníkům z listového těsta Mille-feuille, ve Španělsku Los Miguelitos, ve střední Evropě a na Balkáně krémeše a u nás jsou typickým představitelem kremrole. To v Rusku, Litvě, Švédsku, Finsku, ale i mnohem dále za hranicemi Evropy – v Kanadě, HongKongu, Iráku a na Filipínách pronikl do názvů moučníků z listového těsta francouzský vojevůdce Napoleon. Co země, to variace. V následujícím receptu se seznámíme se světoznámým ruským dortem Napoleon. Tento dort dosáhl obrovské popularity během oslav 100. výročí od porážky Napoleona Bonaparta v tzv. Vlastenecké válce. Oslavy se konaly v roce 1912 v Moskvě a Petrohradu a ruští cukráři na ně připravili slavnostní dezert – tzv. Napoleonův dort. Jednalo se o jednoporcové dezerty z listového těsta plněného krémem, které měly připomínat typický trojúhelníkový klobouk poraženého vojevůdce. Až později vznikl skutečný dort tvořený dvanácti pláty listového těsta prokládanými krémem diplomat. Jeho povrch je bohatě posypaný drobenkou z odřezků těsta a mletých mandlí. Tato posypka má údajně symbolizovat sníh, který prý Rusům pomohl válku vyhrát. Ať tak či tak, každopádně se jedná o mistrovský kousek cukrářského umění.

Z výše uvedených surovin připravíme velký dort Napoleon z 12 vrstev listového těsta a 12 vrstev krému. Dort však můžeme připravit i z polovičního množství ingrediencí, stále bude dost velký a reprezentativní.

Listové těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.

Listové těsto rozdělíme do 12 stejných kuliček (o hmotnosti 150 g každá) a uložíme je na 1 hodinu do chladničky.

Vychlazené těsto zpracováváme postupně.

Z chladničky vytáhneme jednu kuličku těsta a na lehce pomoučené ploše ji vyválíme na plát o tloušťce 3 mm. Pomocí dortové formy nebo pokličky z něj vykrojíme kruh o průměru 23 cm, který po celé ploše propícháme vidličkou, tím zabráníme přílišnému nafouknutí těsta při pečení. Odkrojky těsta nevyhazujeme, uschováme je v chladničce.

Kruh dáme na plech vyložený pečícím papírem, stříkneme na něj vodu z rozprašovače, lehounce posypeme cukrem krupice a pečeme v troubě předehřáté na 210 °C po dobu 12 minut, program horní a dolní ohřev. Po prvních 6 minutách plech v troubě otočíme, aby se dostala dopředu půlka, která se pekla v zadní části trouby, a naopak.

Takto postupně připravíme 12 korpusů.

Pozn.: Na velkém plechu můžeme péct 2 korpusy o průměru 23 cm zaráz.

Z odkrojků těsta, které nám zbyly, připravíme posypku na dort.

Odkrojky upečeme do zlatova a necháme vychladnout.

Pak je nalámeme a v mixéru podrtíme na jemno.

Nyní si připravíme tzv. diplomatický krém.

V misce vyšleháme žloutky s cukrem a špetkou soli do pěny. Do pěny pečlivě vmícháme kukuřičný škrob.

V kastrůlku svaříme mléko s vanilkovým extraktem. Polovinu vroucího mléka pomalu lijeme do žloutkové směsi, kterou při tom neustále mícháme. Dobře smíchanou žloutkovou směs s polovinou mléka nalijeme zpět do kastrůlku s druhou polovinou mléka a znovu přivedeme k varu. Od okamžiku, kdy začne směs vřít, vaříme za intenzívního míchání ještě 2 minuty.

Přendáme do misky, překryjeme potravinářskou fólií (fólii položíme přímo na krém), necháme vychladnout na pokojovou teplotu a pak na 1 hodinu uložíme do chladničky.

Vychlazenou smetanu vyšleháme do pevné konzistence, tj. tak, aby držela na lžíci.

Vychlazený žloutkový krém jemně promícháme stěrkou, přidáme šlehačku a promícháme.

Můžeme přistoupit ke kompletaci dortu.

Mezi jednotlivé korpusy nanášíme stejné množství krému. Poslední – vrchní korpus zatím nepotíráme.

Dort zatížíme a pod závažím ho necháme odpočívat zhruba 1 hodinu.

Pak potřeme i vrchní část a celý dort ze stran a obložíme posypkou, kterou jsme si připravili z odřezků těsta.

Foto: Adveni
  • recept Dort Napoleon
  • recept Dort Napoleon
  • recept Dort Napoleon