RECEPTY ADVENI

Palmiers

Bez lepku Bez sóji

Palmiers
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Palmier (v množném čísle palmiers) je zkratka francouzského feuille de palmier, což doslovně znamená palmový list. Jedná se o pečivo z listového těsta, jehož tvar má palmový list připomínat. Pečivo je známé v mnoha zemích, avšak pod různými názvy. Ve Francii palmový list, v Mexiku a dalších latinskoamerických zemích jsou to uši, v Německu pak prasečí ouška, v Číně motýlci, v Řecku brýle, ve Švýcarsku, Pákistánu a Indii francouzská srdce, v Británii sladká srdíčka. Daného tvaru docílíme tak, že vyválíme listové těsto a rolujeme ho proti sobě ze dvou protilehlých stran jako dvě rolády, které se uprostřed setkají. Vzniklá „dvou-roláda“ se pak krájí na plátky, a tak vznikne tvar „motýlků“, „brýlí“, „palmových listů“, … palmiers. Palmier nemá žádnou náplň, ale cukrem se na něm nešetří. Některé země mají pak svá další vylepšení a pečivo kupříkladu sypou skořicí nebo přelévají medem.

Z výše uvedených surovin připravíme cca 25 kusů palmiers.

Listové těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.

Na lehce pomoučené ploše rozválíme vychlazené těsto na tloušťku 5 mm do čtverce o rozměrech 30 × 30 cm. Viz foto 1 (při rozvalování stále kontrolujeme, zda se těsto nepřilepilo, v případě potřeby lehce podsypeme).

Na kuchyňskou linku nasypeme polovinu cukru (tj. 40 g) zhruba do velikosti vyváleného těsta. Vyválené těsto položíme na cukr na lince, potřeme ho rozpuštěným máslem a posypeme druhou polovinou cukru. Viz foto 2. Po cukru jemně přejedeme válečkem a mírně ho tak do těsta zatlačíme.

Následně těsto proti sobě rolujeme ze dvou protilehlých stran jako dvě rolády, které se uprostřed setkají. Viz foto 3.

Vzniklou „dvou-roládu“ zabalíme do „fresh“ fólie (včetně konců) a uložíme ji na 1 hodinu do chladničky.

Vychlazené těsto nakrájíme na plátky silné zhruba 1 cm. Ke krájení můžeme použít režnou niť. Viz foto 4 a 5. Vzniknou nám „motýlci“, „brýle“ … palmiers. Viz foto 6.

Klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Necháváme dostatečné rozestupy (alespoň 2 cm), při pečení nabudou. Viz foto 7.

Pečeme v troubě předehřáté na 210 °C po dobu cca 12 minut, program horní a dolní ohřev.

Po upečení necháme zcela vychladnout.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Palmiers
  • recept Palmiers
  • recept Palmiers
  • recept Palmiers
  • recept Palmiers
  • recept Palmiers
  • recept Palmiers
  • recept Palmiers