Los Miguelitos
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Na náplň podle Lenky Jurečkové
Na dokončení
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Los Miguelitos jsou zřejmě nejznámějším španělským moučníkem z listového těsta. Pocházejí z malého městečka La Roda, které leží v provincii Albacete v autonomní oblasti Kastilie – La Mancha. Moučník tam vynalezl cukrář Manuel Blanco kolem roku 1965. Pojmenoval ho na počest svého kamaráda Miguela Ramíreze, tamního herce a učitele, který neustále naléhal a chtěl znát jméno této nové laskominy. Název je odvozen od jména Miguel, česky Michal. Zdrobnělina Miguelito by tedy v češtině zněla Míša nebo Michálek. Miguelitos, neboli Michálci, si rychle získali věhlas a oblibu. Jejich originalita spočívala v tom, že v té době obvyklé piškotové těsto bylo nahrazeno listovým, které v kombinaci s bohatou krémovou náplní vytvářelo vynikající novou chuť. Dnes se již používají náplně mnoha příchutí, velmi oblíbená je čokoládová, ale tu původní tvořil tradiční cukrářský žloutkový vanilkový krém. Na povrchu jsou Miguelitos jemně poprášeny moučkovým cukrem. Tradičně se Miguelitos pečou z listového těsta nakrájeného na obdélníčky o rozměrech 6 × 8 cm, ale existuji i „mini verze“ 3 × 4 cm.
Z výše uvedených surovin připravíme 15 ks „Michálků“.
Listové těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.
Na lehce pomoučené ploše rozválíme vychlazené těsto na tloušťku 5 mm do obdélníku o rozměrech 30 × 25 cm.
Následně ho nakrájíme na 15 stejných obdélníků, které klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme. Viz foto.
Pečeme v troubě předehřáté na 210 °C po dobu 15 minut, program horní a dolní ohřev.
Necháme vychladnout.
Mezitím připravíme náplň.
Vyšleháme šlehačku a mascarpone a dle chuti přidáme Nutellu a cukr.
Pozor, aby se šlehačka a mascarpone dobře spojily, musí mít stejnou teplotu.
Z počátku šleháme na malé otáčky, po chvíli můžeme otáčky zvýšit. Šlehání však hlídáme, aby se nám krém nesrazil. V okamžiku, kdy začne krém houstnout, přidáme cukr a pokračujeme ve šlehání. Těsně před koncem šlehání přidáme Nutellu.
Čoko krém si přendáme do cukrářského sáčku, kterému ustřihneme špičku cca 1,5 cm od kraje. Uložíme na chvíli do chladu.
Upečené a vychladlé Michálky uprostřed horizontálně rozkrojíme ostrým nožem až téměř ke kraji (konec jedné strany necháme spojený) a plníme čoko krémem.
Lehce poprášíme moučkovým cukrem.