Velikonoční pan beran Stáni Hartové
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na polevu
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
V tomto roce máme dva nové přírůstky do našeho beraního stáda. Prvním je beránek Lenky Jurečkové, který se stal velmi populární na FB. A druhým je tento majestátní „kousek“ Stáni Hartové, kterému neřekneme jinak než pan PAN beran. Stáňa přitom vyšla z receptu na vynikající tvarohovou bábovku podle Lenky Jurečkové. Těsto perfektně drží i tento složitější tvar. Tak co zkusit letos beránka tvarohového? Tedy co to píšu? Pana berana přeci!
Inspirováno receptem Lenky Jurečkové. Stáňa u tohoto receptu vyšla z receptu na tvarohovou bábovku podle Lenky Jurečkové. Těsto je bezvadné, použili jsme ho i v receptu na medvídky Brumíky.
Všechny ingredience si připravíme s předstihem, aby měly stejnou – pokojovou teplotu.
1. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.
2. V míse utřeme žloutky, cukr a máslo do světlé pěny, pak přidáme tvaroh.
3. Postupně pak přisypeme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVOU) smíchanou s kypřicím práškem a citronovou kůrou. Do husté směsi ještě přimícháme citronovou šťávu, rum, mléko a nakonec opatrně vyšlehaný sníh.
4. Formu vytřeme tukem a vysypeme moukou a přelijeme do ní těsto.
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 60 minut. Zda je beránek upečený, zkontrolujeme špejlí. Zapíchneme ji do středu a ven musí vyjít čistá. Doba pečení je orientační, je třeba se řídit zkušeností s vlastní troubou a také tím, jakou formu použijeme.
6. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli chladnout ve formě (nejlépe v chladu, na studené podlaze) a potom opatrně vyklápíme.
7. Na polevu rozpustíme bílou čokoládu a mírně ji naředíme smetanou.