RECEPTY ADVENI

Bábovka tvarohová

Bez lepku Bez sóji

Bábovka tvarohová

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Kypřicí prášek
Kypřicí prášek
Koupit
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tvaroh je hodnotná potravina, obsahuje výživné látky – plnohodnotné bílkoviny, minerální látky (především vápník) a vitaminy (A, E, vitaminy ze skupiny B). To je jistě pádný důvod, proč tvaroh zařadit do jídelníčku. Dalším důvodem je pak bezesporu jeho lahodná smetanová chuť. A přesně taková je i chuť této bábovky. Těžko přetěžko hledat mezi bábovkami Adveni favoritku, ale tato by se jistě na stupně vítězů probojovala.

Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.

V míse utřeme žloutky, cukr a máslo do světlé pěny, pak přidáme tvaroh.

Postupně pak přisypeme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVOU) smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Do husté směsi ještě přimícháme citronovou šťávu, rum, mléko a nakonec opatrně vyšlehaný sníh.

Bábovkovou formu vytřeme tukem a vysypeme moukou a přelijeme do ní těsto.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 60 minut. Po prvních 20 minutách pečení přikryjeme vrch formy alobalem a dále pečeme s ním. Zda je bábovka upečená, prověříme známým testem se špejlí.

Bábovku necháme nejprve trochu zchladnout ve formě. Poté vyklopíme na mřížku.

Bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem, až když je zchladlá.

Doba pečení je orientační, je třeba se řídit zkušeností s vlastní troubou a také tím, jakou formu použijeme.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Bábovka tvarohová