Velikonoční beránek Lenky Jurečkové
Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Ingredience
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Dlouhé roky děláme beránka podle receptu Kateřiny Lahody. Je to sázka na jistotu, výborně se peče i chutná. Letos však bylo na FB tolik pochvalných recenzí na tento recept Lenky Jurečkové, že ho s radostí přidáváme. Lenčina beránka je navíc možno připravit i bez mléka. A ještě jeden nový beránek nám přibyl do stádečka. No beránek. Je to spíš takový majestátní PAN beran. Život mu vdechla Stáňa Hartová, však se podívejte na jeho podobiznu a uznejte sami. Ale teď již zpět k beránkovi Jurečkovi.
1. Oddělíme žloutky od bílků. Bílky se špetkou soli ušleháme na tuhý sníh a zatím odložíme stranou.
2. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, za stálého šlehání přidáme olej.
3. Postupně vmícháváme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVOU) smíchanou s kypřicím práškem a mléko / vodu. Důkladně rozmícháme.
4. Na závěr lehce vmícháme připravený sníh z bílků.
5. Těsto dáme do olejem vymazané a kokosem vysypané formy a pečeme na 160 °C cca 50 minut.
6. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli chladnout ve formě (nejlépe v chladu, na studené podlaze) a potom opatrně vyklápíme.