RECEPTY ADVENI

Velikonoční beránek Lenky Jurečkové

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Velikonoční beránek Lenky Jurečkové

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Kypřicí prášek
Kypřicí prášek
Koupit
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Dlouhé roky děláme beránka podle receptu Kateřiny Lahody. Je to sázka na jistotu, výborně se peče i chutná. Letos však bylo na FB tolik pochvalných recenzí na tento recept Lenky Jurečkové, že ho s radostí přidáváme. Lenčina beránka je navíc možno připravit i bez mléka. A ještě jeden nový beránek nám přibyl do stádečka. No beránek. Je to spíš takový majestátní PAN beran. Život mu vdechla Stáňa Hartová, však se podívejte na jeho podobiznu a uznejte sami. Ale teď již zpět k beránkovi Jurečkovi.

1. Oddělíme žloutky od bílků. Bílky se špetkou soli ušleháme na tuhý sníh a zatím odložíme stranou.

2. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, za stálého šlehání přidáme olej.

3. Postupně vmícháváme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVOU) smíchanou s kypřicím práškem a mléko / vodu. Důkladně rozmícháme.

4. Na závěr lehce vmícháme připravený sníh z bílků.

5. Těsto dáme do olejem vymazané a kokosem vysypané formy a pečeme na 160 °C cca 50 minut.

6. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli chladnout ve formě (nejlépe v chladu, na studené podlaze) a potom opatrně vyklápíme.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Velikonoční beránek Lenky Jurečkové