Šulánky sypané medovým perníkem
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Na šulánky
Na medový perník
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Chuť perníku je nesmírně oblíbená. Perníková srdce s věnováním najdeme na každé správné pouti, perníčky vykrájené do nejrůznějších tvarů se pečou na Vánoce i na Velikonoce, v mnoha rodinách se připravuje tzv. litý perník na plech jako běžný nedělní moučník. Bylo jen otázkou času, kdy někoho napadne využít specifickou chuť perníku i v dalších receptech. V některých krajích se strouhaným perníkem zahušťuje rajská omáčka, jinde si jím sypou šulánky. Tuto kombinaci určitě vyzkoušejte, perník v kombinaci s bramborovým těstem je fenomenální.
Pokud Vás šulánky se sladkou posypkou zaujmou, můžete vyzkoušet také šulánky sypané mákem s cukrem, šulánky sypané praženou strouhankou s cukrem, šulánky sypané karamelovými ořechy.
Z výše uvedených ingrediencí připravíme 4 porce.
Perníčky připravíme takto. Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem, kakaem a perníkovým kořením.
Poté do sypké směsi zapracujeme vejce, med a studené máslo. Hněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme minimálně na 2 hodiny do chladničky (optimálně necháme těsto rozležet do druhého dne).
Těsto prohněteme na pomoučeném vále a vyválíme na plát silný cca 5 mm. Vykrajujeme libovolné větší tvary a klademe je na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme asi 14 minut v troubě rozehřáté na 170 °C dozlatova.
Můžeme upéct i malé tvary, které použijeme na dekoraci.
Vychladlý perník rozmixujeme.
Šulánky připravíme takto. Směs na bezlepkové bramborové knedlíky raz dva smícháme s vodou. Důkladně promícháme. Vzniklé těsto necháme na kuchyňské lince 15 minut odpočinout.
Dáme vařit vodu, do které přidáme špetku soli.
Z těsta „ušouláme“ válečky o průměru cca 1,5 cm a z těch odkrajujeme kousky dlouhé zhruba 3 cm. Vložíme je do vroucí vody, zamícháme, aby se neslepily, a vaříme cca 8 minut. Hotové šulánky vyplavou na povrch. Opatrně je vytáhneme a necháme okapat.
Uvařené šulánky posypeme nastrouhaným perníkem a polijeme rozpuštěným máslem.