Šulánky sypané praženou strouhankou s cukrem
Bez lepku Bez vajec Bez sóji
Ingredience
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
V chudých staveních často ani na mák nebylo. To pak nezbývalo nic jiného než opražit na kousku másla drobečky starého chleba. Smíchané s cukrem vytvořily lahodnou posypku, která se dodnes používá k dochucení mnoha sladkých pokrmů. Vyzkoušejte šulánky sypané praženou strouhankou a cukrem – dost možná si toto „jídlo chudých“ zamilujete i vy.
Pokud Vás šulánky se sladkou posypkou zaujmou, můžete vyzkoušet také šulánky sypané mákem s cukrem, šulánky sypané medovým perníkem, šulánky sypané karamelovými ořechy.
Z výše uvedených ingrediencí připravíme 4 porce.
Směs na bezlepkové bramborové knedlíky raz dva smícháme s vodou. Důkladně promícháme. Vzniklé těsto necháme na kuchyňské lince 15 minut odpočinout.
Dáme vařit vodu, do které přidáme špetku soli.
Z těsta „ušouláme“ válečky o průměru cca 1,5 cm a z těch odkrajujeme kousky dlouhé zhruba 3 cm.
Vložíme je do vroucí vody, zamícháme, aby se neslepily, a vaříme cca 8 minut. Hotové šulánky vyplavou na povrch. Opatrně je vytáhneme a necháme okapat.
Do pánve nasypeme strouhanku a krátce ji na sucho pražíme, mícháme.
Pak přisypeme třtinový cukr a dál mícháme, až strouhanka a cukr začnou lehce tmavnout. Bude to za malou chvilku. Pozor, aby se nám strouhanka s cukrem nepřismahla.
Pak přidáme máslo a vše na ohni umícháme dozlatova.
Uvařené šulánky posypeme opraženou strouhankou.
Pokud chceme, můžeme ještě polít trochou rozpuštěného másla.