RECEPTY ADVENI

Šulánky sypané praženou strouhankou s cukrem

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Šulánky sypané praženou strouhankou s cukrem
Bezlepkové bramborové knedlíky RAZ DVA 300 g
Hlavní přísada
Bezlepkové bramborové knedlíky RAZ DVA 300 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

V chudých staveních často ani na mák nebylo. To pak nezbývalo nic jiného než opražit na kousku másla drobečky starého chleba. Smíchané s cukrem vytvořily lahodnou posypku, která se dodnes používá k dochucení mnoha sladkých pokrmů. Vyzkoušejte šulánky sypané praženou strouhankou a cukrem – dost možná si toto „jídlo chudých“ zamilujete i vy.

Pokud Vás šulánky se sladkou posypkou zaujmou, můžete vyzkoušet také šulánky sypané mákem s cukrem, šulánky sypané medovým perníkem, šulánky sypané karamelovými ořechy.

Z výše uvedených ingrediencí připravíme 4 porce.

Směs na bezlepkové bramborové knedlíky raz dva smícháme s vodou. Důkladně promícháme. Vzniklé těsto necháme na kuchyňské lince 15 minut odpočinout.

Dáme vařit vodu, do které přidáme špetku soli.

Z těsta „ušouláme“ válečky o průměru cca 1,5 cm a z těch odkrajujeme kousky dlouhé zhruba 3 cm.

Vložíme je do vroucí vody, zamícháme, aby se neslepily, a vaříme cca 8 minut. Hotové šulánky vyplavou na povrch. Opatrně je vytáhneme a necháme okapat.

Do pánve nasypeme strouhanku a krátce ji na sucho pražíme, mícháme.

Pak přisypeme třtinový cukr a dál mícháme, až strouhanka a cukr začnou lehce tmavnout. Bude to za malou chvilku. Pozor, aby se nám strouhanka s cukrem nepřismahla.

Pak přidáme máslo a vše na ohni umícháme dozlatova.

Uvařené šulánky posypeme opraženou strouhankou.

Pokud chceme, můžeme ještě polít trochou rozpuštěného másla.

Foto: Adveni a Lukas Art
  • recept Šulánky sypané praženou strouhankou s cukrem