Šulánky sypané karamelovými ořechy
Bez lepku Bez vajec Bez sóji
Ingredience
Na šulánky
Na karamelové ořechy
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Pro milovníky vlašských ořechů máme tento recept na šulánky sypané ořechy s cukrem. Aby se chuť vlašáků naplno rozvinula, je potřeba je nejprve nasucho opéct a poté rozemlít. Pak už stačí jen smíchat je s moučkovým cukrem a skvělá posypka je na světě. U srdce vás může hřát, že díky ořechům je jídlo výživově hodnotnější, než když použijete obyčejnou strouhanku. Věděli jste, že už 50 g ořechů pokryje u dospělého denní potřebu omega-3 mastných kyselin?
Pokud Vás šulánky se sladkou posypkou zaujmou, můžete vyzkoušet také šulánky sypané mákem s cukrem, šulánky sypané praženou strouhankou s cukrem, šulánky sypané medovým perníkem.
Z výše uvedených ingrediencí připravíme 4 porce.
Směs na bezlepkové bramborové knedlíky raz dva smícháme s vodou. Důkladně promícháme. Vzniklé těsto necháme na kuchyňské lince 15 minut odpočinout.
Dáme vařit vodu, do které přidáme špetku soli.
Z těsta „ušouláme“ válečky o průměru cca 1,5 cm a z těch odkrajujeme kousky dlouhé zhruba 3 cm.
Vložíme je do vroucí vody, zamícháme, aby se neslepily, a vaříme cca 8 minut. Hotové šulánky vyplavou na povrch. Opatrně je vytáhneme a necháme okapat.
Nyní si připravíme posyp.
Všechny ořechy rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 150 °C. Pečeme 15 minut.
Do hrnce dáme vodu a cukr a necháme zkaramelizovat. Pak přidáme opečené ořechy a sůl a promícháme tak, aby se ořechy co nejvíce obalily v cukru. Celou směs z hrnce vysypeme zpět na plech s pečícím papírem.
Vychladlou směs pomeleme nahrubo.
Uvařené šulánky posypeme mletými karamelovými ořechy a polijeme trochou rozpuštěného másla.