Šulánky sypané mákem s cukrem
Bez lepku Bez vajec Bez sóji
Ingredience
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Makovo-cukrová posypka je nejčastější úpravou šulánků vůbec. Důvod je jednoduchý. Mák se na našem území pěstoval odpradávna. Předpokládá se, že jej sem přinesli Keltové již v 6. století před naším letopočtem. V novověku se pěstování máku u nás dále rozmáhalo a v 19. století jsme byli největším producentem této plodiny nejen v Evropě, ale na celém světě! Mák proto najdeme v řadě staročeských receptů, šulánky nevyjímaje.
Pokud Vás šulánky se sladkou posypkou zaujmou, můžete vyzkoušet také šulánky sypané praženou strouhankou s cukrem, šulánky sypané medovým perníkem, šulánky sypané karamelovými ořechy.
Z výše uvedených ingrediencí připravíme 4 porce.
Směs na bezlepkové bramborové knedlíky raz dva smícháme s vodou. Důkladně promícháme. Vzniklé těsto necháme na kuchyňské lince 15 minut odpočinout.
Dáme vařit vodu, do které přidáme špetku soli.
Z těsta „ušouláme“ válečky o průměru cca 1,5 cm a z těch odkrajujeme kousky dlouhé zhruba 3 cm.
Vložíme je do vroucí vody, zamícháme, aby se neslepily, a vaříme cca 8 minut. Hotové šulánky vyplavou na povrch. Opatrně je vytáhneme a necháme okapat.
Mletý mák promícháme s moučkovým cukrem.
Uvařené šulánky posypeme mákem s cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.