RECEPTY ADVENI

Šulánky sypané mákem s cukrem

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Šulánky sypané mákem s cukrem
Bezlepkové bramborové knedlíky RAZ DVA 300 g
Hlavní přísada
Bezlepkové bramborové knedlíky RAZ DVA 300 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Makovo-cukrová posypka je nejčastější úpravou šulánků vůbec. Důvod je jednoduchý. Mák se na našem území pěstoval odpradávna. Předpokládá se, že jej sem přinesli Keltové již v 6. století před naším letopočtem. V novověku se pěstování máku u nás dále rozmáhalo a v 19. století jsme byli největším producentem této plodiny nejen v Evropě, ale na celém světě! Mák proto najdeme v řadě staročeských receptů, šulánky nevyjímaje.

Pokud Vás šulánky se sladkou posypkou zaujmou, můžete vyzkoušet také šulánky sypané praženou strouhankou s cukrem, šulánky sypané medovým perníkem, šulánky sypané karamelovými ořechy.

Z výše uvedených ingrediencí připravíme 4 porce.

Směs na bezlepkové bramborové knedlíky raz dva smícháme s vodou. Důkladně promícháme. Vzniklé těsto necháme na kuchyňské lince 15 minut odpočinout.

Dáme vařit vodu, do které přidáme špetku soli.

Z těsta „ušouláme“ válečky o průměru cca 1,5 cm a z těch odkrajujeme kousky dlouhé zhruba 3 cm.

Vložíme je do vroucí vody, zamícháme, aby se neslepily, a vaříme cca 8 minut. Hotové šulánky vyplavou na povrch. Opatrně je vytáhneme a necháme okapat.

Mletý mák promícháme s moučkovým cukrem.

Uvařené šulánky posypeme mákem s cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Foto: Adveni a Lukas Art
  • recept Šulánky sypané mákem s cukrem