Chlupaté knedlíky
Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Bramborové těsto se většinou připravuje z brambor uvařených ve slupce, za tepla oloupaných, nastrouhaných po vychladnutí. Z takovéhoto těsta uvaříme například bramborové knedlíky přílohové i ovocné a noky. Na halušky ale připravíme těsto z brambor syrových. A do třetice, z těsta z brambor vařených v kombinaci se syrovými připravíme knedlíky chlupaté. Náš repertoár knedlíků je bohatý tak, jak se na správné Čechy a Moravany sluší a patří: kynuté přílohové i plněné, bramborové přílohové i plněné, tvarohové, odpalované, chlupaté. A za co vděčí chlupaté knedlíky svému názvu? Podle jedné teorie je to proto, že syrové brambory, které se do těsta přidávají, z knedlíku lehce vyčuhují a tím vytváří dojem chloupků. Podle jiné úvahy chloupky připomíná vrstvička vysráženého bramborového škrobu na povrchu knedlíků. Chlupaté knedlíky jsou výborné samy o sobě jen pokapané sádlem a posypané orestovanou cibulkou, stejně tak ale výborně chutnají jako příloha k pečenému masu, nebo guláši.
Z výše uvedených surovin uvaříme 25 kusů malých chlupatých knedlíků.
Do mísy si na jemno nastrouháme cca 250 g syrových brambor. Pokud jsou vodnaté, přebytečnou vodu slijeme.
Druhou část brambor uvaříme ve slupce, horké oloupeme a necháme vychladnout.
Vychladlé brambory prolisujeme nebo nastrouháme na jemno, smícháme se syrovými nastrouhanými bramborami, přidáme vejce, sůl, kmín a směs PASTA & GNOCCHI. Vše zamícháme, vnikne polotuhé těsto.
Mezitím dáme vařit vodu, kterou osolíme. Lžící odkrajujeme kousky těsta, druhou lžící je splácneme, zarovnáme a podebereme, vznikne plochý knedlík o tvaru lžíce. Neděláme je příliš vysoké, stačí cca 2 cm. Knedlíky hned vložíme do vroucí osolené vody. Pokud se těsto lepí na lžíce, po každém knedlíku je namočíme do vroucí vody. Pracujeme rychle, aby se první knedlíky vložené do vody nevařily oproti posledním příliš dlouho, nebo vaříme nadvakrát. Hotové jsou za cca 5–7 minut. Jeden kontrolní knedlík si můžeme vytáhnout, rozpůlit a zkontrolovat, jestli není uvnitř syrový. Po vytáhnutí je necháme ještě chvíli odpočinout a servírujeme.