Knedlíky přílohové
Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Knedlíky se z mouky začaly připravovat v 17. století, a to pečením. Kdy se začaly vařit ve vodě či páře, se sice neví, jisté ale je, že se staly fenoménem české kuchyně, která se chlubí bezpočtem druhů. Typická česká jídla se zkrátka bez knedlíků neobejdou a samozřejmé je, že tvoří i součást našich největších kulinářských skvostů. Doprovází „vepřo zelo“, kachničku se zelím, kančí na šípkové omáčce, svíčkovou. Pýchou české kuchyně jsou také knedlíky plněné, a to slané i sladké. Slané se plní hlavně uzeným masem, nebo zelím a osmaženou cibulkou. Sladké se plní ovocem, tvarohem nebo mákem, polévají se rozpuštěným máslem a sypou se například strouhaným perníkem nebo skořicí. Naše servírování má také své vlastní zvyklosti. Na rozdíl od sousedního Rakouska, kde se podává knedlík v celku, ho krájíme na plátky a můžeme si tak poručit třeba svíčkovou se šesti. Už Magdalena Dobromila Rettigová tvrdila, že dívka se nemá vdát dřív, než se naučí uvařit knedlík. Pokud je Váš nastávající na bezlepkové dietě, s tímto receptem máte vyhráno.
Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.
Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, sůl, olej, vejce, zbytek vody a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut.
Vzniklé těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál, těsto několikrát přeložíme – ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí.
Poté vytvarujeme dva knedlíky a necháme je kynout 20–30 minut.
Nakynuté knedlíky vaříme v páře cca 20 minut.
Z výše uvedených surovin uvaříme 2 velké knedlíky.