Bramborové knedlíky
Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Těsto na bramborové knedlíky připravíme naprosto stejně jako těsto na noky. Bramborové knedlíky, stejně jako noky, slouží jako příloha. Ale zásadní rozdíl mezi nimi nespočívá pouze ve tvaru. Hlavní odlišnost tkví ve způsobu, jakým se připravují. Noky se vaří ve slané vodě každý jeden nok odděleně. Oproti tomu bramborové knedlíky se vaří v jedné velké „šišce“, která se krájí až po uvaření. Ostatně rozdíl mezi knedlíkem a nokem se stal předmětem sporu mezi tatínkem Krausem a dcerou Jindřiškou ve známé scéně slavného českého filmu Pelíšky, která vyvrcholí Jindřiščiným vysvětlením. "Vysvětlím vám rozdíl mezi knedlíky a noky! Je to prosté: knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky, a po obrubě těchto plátků může být takový knedlík trochu oslizlý! Naproti tomu typický nok se ve formě kuliček nebo šišek vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu!" Scéna se zapsala do dějin české kinematografie a každý, kdo shlédl mistrovský výkon Jiřího Kodeta, si hlavní rozdíl mezi nokem a knedlíkem zcela jistě zapamatuje navždy.
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě.
Ještě teplé uvařené brambory oloupeme a necháme je vychladnout.
Vychladlé brambory na jemno nastrouháme do mísy a smícháme s vajíčkem, solí a směsí PASTA & GNOCCHI. Vypracujeme tužší pevné těsto.
Těsto rozdělíme na 2 poloviny a vyválíme do tvaru válečku.
Mezitím si dáme vařit vodu, kterou osolíme.
Vytvarované válečky ihned vkládáme do vroucí vody a vaříme cca 15–20 minut. Ze začátku je vařečkou sem tam odlepíme ode dna.
Uvařené knedlíky necháme chvíli na desce stát a pak je krájíme nejlépe nití a to tak, že ustřihneme delší nit, vložíme pod váleček, nahoře překřížíme a utahujeme, až se nit opět narovná. Při krájení nožem by se nám knedlíky deformovaly. Knedlíky lze také krájet na vyvýšené desce pomocí dortové struny.