RECEPTY ADVENI

Vanilkové rohlíčky mandlové

Bez lepku Bez sóji

Vanilkové rohlíčky mandlové
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Malé, velké, tlusté, tenké – každá rodina peče ty „své“. Co ale určilo tvar tohoto našeho tak oblíbeného vánočního cukroví? Podle pověsti se vanilkové rohlíčky začaly péct po obléhání Vídně Turky v roce 1683 na oslavu vítězství vojsk Svaté říše římské a Habsburské monarchie a pro zdůraznění potupy vojsk Osmanské říše. Osmanská říše měla tehdy na vlajce půlměsíc a tak se ve Vídni začaly péct vanilkové půlměsíce. Těžko říct, zda to byla opojnou chutí vítězství, nebo samotného cukroví, jisté ale je, že lidem zachutnaly natolik, že se rychle rozšířily po celém Rakousko- Uhersku. Dodnes je tak toto cukroví známé a oblíbené v Česku, Rakousku, Polsku, Rumunsku, Maďarsku i na Slovensku. Vanilkové rohlíčky pronikly i do Německa a v bavorském Nördlingenu je jejich výroba dokonce vyhlášená. Existuje celá řada receptů. Není bez zajímavosti, že zatímco v Česku máme toto cukroví neodmyslitelně spjaté s ořechy, tradičně vlašskými, moderně i lískovými, v původním rakouském receptu figurují mandle. A právě s mandlemi je i tento recept. Pokud jste však alergičtí nejen na ořechy, ale i na mandle, zvolte recept na vanilkové rohlíčky pro (nejen) alergiky na ořechy, i vy si rozhodně přijdete na své.

Nejdříve si připravíme mandle. Je důležité, aby byly umleté skutečně na jemno. Ideální pro tyto účely je vysoce výkonný kuchyňský mixér typu Vitamix či levnější Nutribulet. Stejně dobře však poslouží i ruční mlýnek na kávu.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem, přidáme mleté mandle a promícháme.

Poté do sypké směsi zapracujeme vychlazený tuk. Hněteme, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň dvě hodiny, nejlépe však do druhého dne.

Poté z těsta odkrajujeme malé kousky a rukama tvoříme rohlíčky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem v dostatečné vzdálenosti od sebe.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 10 minut.

Z výše uvedených ingrediencí upečeme 5 plechů vanilkových rohlíčků.

Foto: Adveni
  • recept Vanilkové rohlíčky mandlové
  • recept Vanilkové rohlíčky mandlové