Vanilkové rohlíčky (nejen) pro alergiky na ořechy
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Podle pověsti se vanilkové rohlíčky začaly péct po obléhání Vídně Turky v roce 1683 na oslavu vítězství vojsk Svaté říše římské a Habsburské monarchie, která armádu Osmanské říše porazila. Osmanská říše měla tehdy na vlajce půlměsíc, a tak se na znamení vítězství a pro zdůraznění její potupy začaly ve Vídni péct vanilkové půlměsíce. Cukroví se rychle rozšířilo po celém Rakousko-Uhersku a dodnes je známé a oblíbené v Česku, Rakousku, Polsku, Rumunsku, Maďarsku i na Slovensku. Není divu, že existuje celá řada receptů. Jako základní ingredience se používají: hladká mouka, máslo, vanilkový cukr, vejce, a zatímco v původním rakouském receptu figurují zásadně mandle, v Česku jsou častější vlašské ořechy, nověji pak i lískové. Právě ořechy jsou však závažným alergenem. V tomto receptu jsme mysleli nejen na bezlepkáře, ale i na osoby s alergií na ořechy, která je poměrně častá. Jak však nahradit ořechy v receptu, kam neodmyslitelně patří? Našli jsme velmi důmyslné řešení. Tento recept rozhodně patří k našim majstrštykům.
Nejprve si připravíme slunečnicová semínka. Je důležité, aby byla umletá skutečně najemno. Ideální pro tyto účely je vysoce výkonný kuchyňský mixér typu Vitamix či levnější Nutribullet. Stejně dobře však poslouží i ruční mlýnek na kávu. Ta trocha námahy stojí za to, semínka propůjčí rohlíčkům lahodnou vláčnost a zaručí delší trvanlivost.
Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme mletá slunečnicová semínka, strouhanou citronovou kůru, případně guarovou gumu a zlehka promícháme.
Poté do sypké směsi zapracujeme studené máslo a vejce. Hněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň 15 minut, nejlépe však do druhého dne. Poté z těsta odkrajujeme malé kousky a rukama tvoříme rohlíčky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem v dostatečné vzdálenosti od sebe.
Cukroví pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 10 minut.
Z výše uvedených ingrediencí upečeme 70 vanilkových rohlíčků.
Poznámka
Pokud si nejste jisti zručností při tvarování malých rohlíčků, můžete do těsta přidat jednu střídmou čajovou lžičku guarové gumy. Není to však nutné, těsto dobře drží i bez ní. Je to spíše takové vaše „jištění“.