Noky
Bez lepku Bez mléka Bez sóji
![Noky](/data/velke/741-1.jpg)
Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Noky najdeme v různých obdobách v mnoha světových kuchyních. Většinou slouží jako příloha, ale používají se třeba také do polévek. Noky, německy Nocken, maďarsky nokedli, italsky gnocchi, což se správně vyslovuje [ňoky], avšak mnoho Čechů se uchyluje k chybné výslovnosti [gnoči], asi proto, že jim to tak zní více italsky. Právě Italové jsou, co se týče noků, velmi vynalézaví a připravují je na mnoho způsobů, velmi často zapečené se sýrem. Noky se připravují z bramborového těsta a vaří se ve slané vodě a to každý nok odděleně. To je zásadní rozdíl oproti bramborovým knedlíkům, které jsou ze stejného těsta, avšak vaří se v jedné velké „šišce“, která se krájí až po uvaření. Ostatně rozdíl mezi knedlíkem a nokem se stal předmětem sporu mezi tatínkem Krausem a dcerou Jindřiškou ve známé scéně slavného českého filmu Pelíšky. Ta vyvrcholí Jindřiščiným vysvětlením. "Vysvětlím vám rozdíl mezi knedlíky a noky! Je to prosté: knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky, a po obrubě těchto plátků může být takový knedlík trochu oslizlý! Naproti tomu typický nok se ve formě kuliček nebo šišek vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu!" Scéna se zapsala do dějin české kinematografie a každý, kdo shlédl mistrovský výkon Jiřího Kodeta, si hlavní rozdíl mezi nokem a knedlíkem zcela jistě zapamatuje navždy.
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě.
Ještě teplé uvařené brambory oloupeme a necháme je vychladnout.
Vychladlé brambory na jemno nastrouháme do mísy.
Přidáme vejce, sůl a směs PASTA & GNOCCHI a vypracujeme pevné, husté těsto.
Z těsta kousek odkrojíme a na lehce pomoučeném stole vyválíme váleček o průměru cca 2 cm.
Z válečku pak nožem nebo cukrářskou stěrkou odkrajujeme asi 2–3 cm velké kousky. Takto můžou noky zůstat, nebo je lze vidličkou lehce stlačit a poválet.
Noky ihned vaříme v hrnci s osolenou vodou, po vhození je promícháme. Necháme je vařit tak dlouho, dokud samy nevyplavou na povrch.
Uvařené noky vyndáme, scedíme a servírujeme.
Takto připravené noky můžeme i zmrazit.
Z výše uvedených surovin připravíme cca 760 g hotových noků.
Poznámka
Pro přípravu noků existuje speciální destička, kterou lze snadno vytvořit typické rýhování noků. Viz fotografie dále. Rýhování noků nemá jen estetickou funkci, přispívá také k tomu, že se na nich lépe „udrží“ omáčka.