RECEPTY ADVENI

Noky

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Noky
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Noky najdeme v různých obdobách v mnoha světových kuchyních. Většinou slouží jako příloha, ale používají se třeba také do polévek. Noky, německy Nocken, maďarsky nokedli, italsky gnocchi, což se správně vyslovuje [ňoky], avšak mnoho Čechů se uchyluje k chybné výslovnosti [gnoči], asi proto, že jim to tak zní více italsky. Právě Italové jsou, co se týče noků, velmi vynalézaví a připravují je na mnoho způsobů, velmi často zapečené se sýrem. Noky se připravují z bramborového těsta a vaří se ve slané vodě a to každý nok odděleně. To je zásadní rozdíl oproti bramborovým knedlíkům, které jsou ze stejného těsta, avšak vaří se v jedné velké „šišce“, která se krájí až po uvaření. Ostatně rozdíl mezi knedlíkem a nokem se stal předmětem sporu mezi tatínkem Krausem a dcerou Jindřiškou ve známé scéně slavného českého filmu Pelíšky. Ta vyvrcholí Jindřiščiným vysvětlením. "Vysvětlím vám rozdíl mezi knedlíky a noky! Je to prosté: knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky, a po obrubě těchto plátků může být takový knedlík trochu oslizlý! Naproti tomu typický nok se ve formě kuliček nebo šišek vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu!" Scéna se zapsala do dějin české kinematografie a každý, kdo shlédl mistrovský výkon Jiřího Kodeta, si hlavní rozdíl mezi nokem a knedlíkem zcela jistě zapamatuje navždy.

Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě.

Ještě teplé uvařené brambory oloupeme a necháme je vychladnout.

Vychladlé brambory na jemno nastrouháme do mísy.

Přidáme vejce, sůl a směs PASTA & GNOCCHI a vypracujeme pevné, husté těsto.

Z těsta kousek odkrojíme a na lehce pomoučeném stole vyválíme váleček o průměru cca 2 cm.

Z válečku pak nožem nebo cukrářskou stěrkou odkrajujeme asi 2–3 cm velké kousky. Takto můžou noky zůstat, nebo je lze vidličkou lehce stlačit a poválet.

Noky ihned vaříme v hrnci s osolenou vodou, po vhození je promícháme. Necháme je vařit tak dlouho, dokud samy nevyplavou na povrch.

Uvařené noky vyndáme, scedíme a servírujeme.

Takto připravené noky můžeme i zmrazit.

Z výše uvedených surovin připravíme cca 760 g hotových noků.

Poznámka

Pro přípravu noků existuje speciální destička, kterou lze snadno vytvořit typické rýhování noků. Viz fotografie dále. Rýhování noků nemá jen estetickou funkci, přispívá také k tomu, že se na nich lépe „udrží“ omáčka.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Noky
  • recept Noky
  • recept Noky
  • recept Noky
  • recept Noky