Dort rolovaný perníčkový s tvarohovým krémem
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na korpus
Na tvarohový krém
Na zdobení
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Když jsou Vánoce za dveřmi, našimi domovy se line vůně vanilky, skořice, čokolády a ořechů. Mezi vším moderním a tradičním vánočním cukrovím mají svoje pevné místo perníčky – zdobené bílkovou polevou, máčené v čokoládě, vonící medem, slepované, … Aby jejich chuť a krása vynikla, můžete si upéct zcela netradiční, rolovaný dort s tvarohovým krémem ozdobený právě touto tradiční vánoční pochoutkou. Recept je inspirován Rolovaným tvarohovým dortem s perníčky od Míši Landové – Víkendové pečení (všichni ji známe jako laskavou porotkyni z pořadu Peče celá země), s jejímž laskavým svolením jsem jej upravila do bezlepkové podoby.
Ideálně si sestavený dort (bez finálního zdobení) připravíme den dopředu a necháme jej v lednici „uležet“.
Příprava korpusu
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do světlé pěny. Z bílků, druhé poloviny cukru a špetky soli vyšleháme tuhý sníh do tzv. měkkých špiček. Obě vaječné směsi smícháme stěrkou.
V jiné míse smícháme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVOU), karobovou mouku, perníkové koření a špetku soli. Přesijeme přes sítko do vaječné směsi a zlehka vymícháme dohladka.
Těsto nalijeme na pečící plech vyložený pečícím papírem a roztřeme ho po celé ploše.
Pečeme v troubě vyhřáté na 120° C (program konvenční pečení – horní a dolní ohřev) cca 9 minut.
Ještě horký plát těsta překlopíme na jiný pečící papír lehce pocukrovaný moučkovým cukrem a na mřížce necháme zcela vychladnout [foto 1].
Příprava tvarohového krému
V míse od robota rozšleháme oba tvarohy, mascarpone a cukr. Použijeme K-metlu. Přidáme vanilkový extrakt a smetanu a vyšleháme hladký krém. Smetanu přidáváme po částech dle potřeby – krém musí být hladký, ale nesmí být řídký.
Cca ⅓ krému si odložíme do lednice.
Sestavení dortu
Z vychladlého plátu těsta sloupneme pečící papír a zarovnáme nožem hrany.
Celý plát potřeme rybízovou marmeládou a tvarohovým krémem.
Namazaný plát si rozdělíme na 5 stejně širokých dílů a nařežeme na pruhy.
První pruh stočíme do rolády a položíme na dortovou podložku řeznou plochou. Ostatní pruhy obtáčíme kolem dokola, takže nám vznikne jedna velká roláda [foto 2].
Na takto připravený korpus nasuneme dortový ráfek a stáhneme, čímž získáme pravidelný kulatý tvar [foto 3]. Dáme vychladit na 1–2 hodiny do lednice.
Vychlazený korpus obmažeme odloženým krémem. Je-li příliš hustý, přidáme smetanu a metličkou zašleháme.
Dort dáme opět vychladit, nejlépe do druhého dne a před podáváním finálně dozdobíme dle fantazie.