RECEPTY ADVENI

Dort rolovaný perníčkový s tvarohovým krémem

Bez lepku Bez sóji

Dort rolovaný perníčkový s tvarohovým krémem

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Bezlepkové perníkové koření
Bezlepkové perníkové koření
Koupit
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Na korpus

Na tvarohový krém

Na zdobení

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Když jsou Vánoce za dveřmi, našimi domovy se line vůně vanilky, skořice, čokolády a ořechů. Mezi vším moderním a tradičním vánočním cukrovím mají svoje pevné místo perníčky – zdobené bílkovou polevou, máčené v čokoládě, vonící medem, slepované, … Aby jejich chuť a krása vynikla, můžete si upéct zcela netradiční, rolovaný dort s tvarohovým krémem ozdobený právě touto tradiční vánoční pochoutkou. Recept je inspirován Rolovaným tvarohovým dortem s perníčky od Míši Landové – Víkendové pečení (všichni ji známe jako laskavou porotkyni z pořadu Peče celá země), s jejímž laskavým svolením jsem jej upravila do bezlepkové podoby.

Ideálně si sestavený dort (bez finálního zdobení) připravíme den dopředu a necháme jej v lednici „uležet“.

Příprava korpusu

Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do světlé pěny. Z bílků, druhé poloviny cukru a špetky soli vyšleháme tuhý sníh do tzv. měkkých špiček. Obě vaječné směsi smícháme stěrkou.

V jiné míse smícháme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVOU), karobovou mouku, perníkové koření a špetku soli. Přesijeme přes sítko do vaječné směsi a zlehka vymícháme dohladka.

Těsto nalijeme na pečící plech vyložený pečícím papírem a roztřeme ho po celé ploše.

Pečeme v troubě vyhřáté na 120° C (program konvenční pečení – horní a dolní ohřev) cca 9 minut.

Ještě horký plát těsta překlopíme na jiný pečící papír lehce pocukrovaný moučkovým cukrem a na mřížce necháme zcela vychladnout [foto 1].

Příprava tvarohového krému

V míse od robota rozšleháme oba tvarohy, mascarpone a cukr. Použijeme K-metlu. Přidáme vanilkový extrakt a smetanu a vyšleháme hladký krém. Smetanu přidáváme po částech dle potřeby – krém musí být hladký, ale nesmí být řídký.

Cca ⅓ krému si odložíme do lednice.

Sestavení dortu

Z vychladlého plátu těsta sloupneme pečící papír a zarovnáme nožem hrany.

Celý plát potřeme rybízovou marmeládou a tvarohovým krémem.

Namazaný plát si rozdělíme na 5 stejně širokých dílů a nařežeme na pruhy.

První pruh stočíme do rolády a položíme na dortovou podložku řeznou plochou. Ostatní pruhy obtáčíme kolem dokola, takže nám vznikne jedna velká roláda [foto 2].

Na takto připravený korpus nasuneme dortový ráfek a stáhneme, čímž získáme pravidelný kulatý tvar [foto 3]. Dáme vychladit na 1–2 hodiny do lednice.

Vychlazený korpus obmažeme odloženým krémem. Je-li příliš hustý, přidáme smetanu a metličkou zašleháme.

Dort dáme opět vychladit, nejlépe do druhého dne a před podáváním finálně dozdobíme dle fantazie.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Dort rolovaný perníčkový s tvarohovým krémem
  • recept Dort rolovaný perníčkový s tvarohovým krémem
  • recept Dort rolovaný perníčkový s tvarohovým krémem
  • recept Dort rolovaný perníčkový s tvarohovým krémem
  • recept Dort rolovaný perníčkový s tvarohovým krémem
  • recept Dort rolovaný perníčkový s tvarohovým krémem