RECEPTY ADVENI

Bezé roláda kávová

Bez lepku Bez sóji

Bezé roláda kávová
Bezlepková směs PAVLOVA & MERINGUE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs PAVLOVA & MERINGUE 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na roládový plát

Na kávový krém

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Pokud jste již vyzkoušeli bezé roládu malinovou, víte, že práce se sušenými bílky nám dává velmi zajímavé tvůrčí možnosti. V tomto receptu tekutinu nahradíme kávou a řeknu Vám, je to super! Káva v plátu rolády, káva v krému, káva jako dekorace, káva k dezertu, … Ta chuť a ta vůně… Když ji miluješ, není co řešit. :-)

Autory receptu jsou Adveni – roládový plát a krém podle Míšy Landové – Víkendové pečení

Důležité pokyny na úvod

  • Ingredience odvažujeme přesně, i jednotky gramů hrají roli.
  • Teplotu kávy, se kterou smícháme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) měříme kuchyňským teploměrem. Správná teplota je 50–55 °C.
  • Bez kuchyňského robota se neobejdeme, ruční šlehač nestačí.
  • Každá trouba peče jinak. Je tedy zapotřebí pečení roládového plátu stále kontrolovat a čas si případně přizpůsobit.

Příprava roládového plátu

Do čisté mísy od robota přesně odvážíme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) a přidáme uvařenou kávu o teplotě 50–55 °C. Promícháme.

Tuto směs vyšleháme v robotu s použitím balónové metly na střední rychlost do pevného sněhu.

Do vyšlehaného pevného sněhu silikonovou stěrkou jemně vmícháme mleté lískové oříšky.

Plech vyložíme pečícím papírem. Těsto rozetřeme na pečící papír do vyšší vrstvy. Stejnoměrně urovnáme cukrářskou kartou.

Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na 8–10 minut.

Mezitím si připravíme čistý arch pečícího papíru lehce posypaný moučkovým cukrem, na který upečený roládový plát ihned povytažení z trouby překlopíme. Necháme vychladnout. Po vychladnutí opatrně sejmeme pečící papír z plátu.

Příprava krému

Smetanu zahřejeme, rozmícháme v ní kávu a nalijeme ji na bílou čokoládu.

Necháme chvilku odstát, pak vymícháme do hladka.

Celou směs promixujeme tyčovým mixérem a dáme do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.

Dokončení

K vychlazenému základu pro krém přidáme tři lžíce mascarpone a vyšleháme společně do pevného krému.

Část krému si necháme stranou na finální zdobení.

Zbytek krému rozetřeme na vychladlý roládový plát.

Pomocí pečícího papíru roládu stočíme, lehce utahujeme.

Roládu zabalenou do papíru dáme na několik hodin vychladit do lednice.

Pak dozdobíme krémem, který jsme si nechali stranou.

Foto: Adveni
  • recept Bezé roláda kávová
  • recept Bezé roláda kávová