Bezé roláda malinová
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na roládový plát
Na malinový confit
Na krém
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Bezé roládu jsme si již popsali zde. Víme, že se jedná o nadýchané šlehané těsto z bílků, cukru, malého množství mouky, případně zcela bez mouky, mletých ořechů, či mandlí nebo čokolády, které se po upečení potře bohatou vrstvou lehkého často šlehačkového krému a stočí do rolády. To, že pracujeme se sušenými bílky nám ale dává velmi zajímavé tvůrčí možnosti. Vodu totiž můžeme nahradit jinou tekutinou! Ovocným pyré, kávou, matcha čajem, … Fantazii se meze nekladou. V tomto receptu jsme použili husté pyré z malin. To potěšení, když vyšleháte přírodně sytý růžový sníh! Barva sice pečením zbledne, ale chuť a vůně malin prostupuje celý roládový plát. Malinový confit je pověstná třešnička, tedy vlastně malina na dortu, tedy vlastně v roládě :-). A smetanový krém z růžové Ruby čokolády, která už je dnes dobře k sehnání, Vás oslní. Jdeme na to.
Důležité pokyny na úvod
- Ingredience odvažujeme přesně, i jednotky gramů hrají roli.
- Teplotu malinového pyré, se kterou smícháme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) měříme kuchyňským teploměrem. Správná teplota je 50–55 °C.
- Bez kuchyňského robota se neobejdeme, ruční šlehač nestačí.
- Každá trouba peče jinak. Je tedy zapotřebí pečení roládového plátu stále kontrolovat a čas si případně přizpůsobit.
Příprava roládového plátu
Do čisté mísy od robota přesně odvážíme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) a přidáme malinové pyré o teplotě 50–55 °C. Promícháme.
Tuto směs vyšleháme v robotu s použitím balónové metly na střední rychlost do pevného sněhu.
Doba šlehání velmi záleží na hustotě pyré. Pokud je pyré hodně husté, pevný sníh budeme mít poměrně brzy.
Do vyšlehaného pevného sněhu silikonovou stěrkou jemně vmícháme mleté lískové oříšky.
Plech vyložíme pečícím papírem. Těsto rozetřeme na pečící papír do vyšší vrstvy. Stejnoměrně urovnáme cukrářskou kartou.
Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na 8–10 minut.
Mezitím si připravíme čistý arch pečícího papíru lehce posypaný moučkovým cukrem, na který upečený roládový plát ihned povytažení z trouby překlopíme. Necháme vychladnout. Po vychladnutí opatrně sejmeme pečící papír z plátu.
Příprava malinového confitu
Pyré a 40 g cukru krupice dáme do rendlíku a společně zahřejeme na zhruba 40 °C.
Zbývající cukr (25 g) smícháme s pektinem a za stálého míchání přisypeme do malinového pyré. Krátce povaříme, cca 2–3 minuty, pak odstavíme.
Nalijeme do misky, zakryjeme fólií (položíme ji přímo na tekutinu) a dáme do lednice ztuhnout.
Příprava krému
Smetanu zahřejeme a nalijeme ji na Ruby čokoládu.
Necháme chvilku odstát, pak vymícháme do hladka.
Celou směs promixujeme tyčovým mixérem a dáme do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.
Dokončení
Připravený malinový confit vytáhneme z lednice a promixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence.
Vychladlý roládový plát potřeme malinovým confitem a poté smetanovým krémem (trochu krému si necháme na finální zdobení).
Pomocí pečícího papíru roládu stočíme, lehce utahujeme.
Roládu zabalenou do papíru dáme na několik hodin vychladit do lednice.
Pak dozdobíme krémem, který jsme si nechali stranou.