RECEPTY ADVENI

Zázvorky

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Zázvorky
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Zázvor je koření, které se získává z oddenků zázvoru lékařského. Jeho chuť je velmi výrazná, citrusová až „pálivá“. Ostrou chuť má na svědomí látka gingerol. Chemickým složením se velmi podobá kapsaicinu přítomnému v pálivých paprikách a chilli. Zázvorový čaj, pivo, víno, dokonce káva či zmrzlina a pudink, všechny tyto nápoje a pokrmy těží z jedinečné chuti zázvoru. Podle Koránu je zázvor potrava rajská a budou ji požívat muslimští věřící v ráji. Zázvor v kombinaci s cukrem umí divy a věděla to již naše první slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, která na přelomu 18. a 19. století nabídla první recepty na sušenky zázvorky. Jsou křehké a křupavé a mají příjemně pikantní chuť. Pokud je letos vyzkoušíte poprvé, možná konečně rozšifrujete význam prapodivného tvaru, který obsahuje snad každá sada vykrajovátek. Má připomínat právě oddenek zázvoru. Schválně, víte, o které vykrajovátko se jedná? A pozor, na závěr něco pro milovníky křížovek. Zázvor slovensky? Ďumbier! A dal název i nejvyššímu vrchu Nízkých Tater.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTOU) smícháme s práškem do pečiva, moučkovým cukrem, mletým zázvorem a špetkou soli.

Poté do sypké směsi zapracujeme studenou Heru a vejce. Hněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň 2 hodiny, nejlépe však do druhého dne. Poté těsto vyválíme na tloušťku cca 5 mm a vykrajujeme tvary. Tvary rovnáme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 18 minut – „do růžova“.

Z výše uvedených ingrediencí připravíme 2 velké plechy zázvorek.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Zázvorky