RECEPTY ADVENI

Tvarohovo–mandlové nočky s jahodovou omáčkou

Bez lepku Bez sóji

Tvarohovo–mandlové nočky s jahodovou omáčkou
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na omáčku

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tento recept bude pro mnohé ztělesňovat to, co si představují pod výrazy lahodný, delikatesní. Můžete ho připravit jako pomyslnou třešničku na dort – jako dezert, ale strávníci stejně tak ocení, pokud to bude hlavní chod, který se servíruje v štědřejším množství. Kombinace chuti tvarohu a mandlí podtržená jahodovým přelivem okouzlí a nadchne. Toto je jeden z těch Lenčiných receptů, nad kterými mnozí tajíme dech…

Z tvarohu, vajíčka, cukru, másla, jemně mletých mandlí a směsi PASTA & GNOCCHI vypracujeme těsto. Směs přidáváme postupně, pokud máme sušší tvaroh, bude třeba mouky (směsi) méně. Těsto by mělo mít hustotu zhruba jako hustší bramborová kaše.

Z těsta tvarujeme nočky a to tak, že lžící nabereme kousek těsta, druhou lžící ho ze strany přiklopíme a podebereme, tím se přesune na druhou lžíci, první lžící zase zopakujeme postup. Noček bude tvarem připomínat stříšku.

Nočky ze lžíce rovnou vkládáme do vroucí vody. Pracujeme rychle, aby se první kousky v hrnci nevařily o moc déle než ostatní. Vaříme zhruba 8–10 minut, záleží na velikosti.

Jednoduchou jahodovou omáčku si připravíme takto. Očištěné jahody nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce a přidáme pár lžic vody, zaklopíme pokličkou a povaříme do měkka. Odkryjeme, přisypeme cukr dle chuti, rozmixujeme tyčovým mixérem a za stálého míchání necháme zhoustnout. Omáčku můžeme ochutit kouskem másla a špetkou skořice.

Noky po uvaření scedíme, necháme chvíli odpočinout, servírujeme s omáčkou a na závěr posypeme opraženými plátky mandlí.

Abychom měli mleté mandle v těstě voňavější, můžeme je lehce opražit na suché pánvi, avšak jen do jemné zlaté barvy.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Tvarohovo–mandlové nočky s jahodovou omáčkou