Tortilly
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Tortilla bývá nejčastěji z kukuřičné mouky, nebo z mouky pšeničné. A z naší MODRÉ směsi chutná taky báječně. Vyzkoušejte to!
V míse smícháme směs BREADS & BAGUETTES (tzv. MODRÁ), sůl a kypřicí prášek. Přidáme sádlo a vodu a uhněteme vláčné těsto.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a na zhruba 1 hodinu ho uložíme do lednice „odpočinout“.
„Odpočinuté“ těsto přeneseme na pomoučený vál, ručně ho hněteme a zapracujeme do něj ještě 50 g směsi BREADS & BAGUETTES (tzv. MODRÁ). Hněteme 5–8 minut, dokud těsto není měkké, pružné a nelepivé. Výsledné těsto má svou konzistencí připomínat plastelínu Play-Doh.
Těsto rozdělíme na 10–12 zhruba stejných kuliček. Jednotlivé kuličky rozválíme na placky o tloušťce 1–2 mm. Pokud je těsto studené, nebude se nám k válu (silikonové podložce) lepit. Pokud těsto už mírně zteplalo a lepí se, můžeme malinko podsypat moukou. Vyválené placky se dají skládat na sebe, neslepí se, ani se netrhají při přenášení na pánev, i když jsou tenké.
Pečeme na suché rozpálené pánvi cca 1–2 minuty z každé strany, dokud se neobjeví hnědé „puchýřky“. Pozor, ze začátku to půjde pomaleji, jak je pánev postupem doby více horká, pečení bude rychlejší.
Po vytažení z pánve je tortilla trochu tvrdší, ale když ji zabalíme do utěrky a necháme ji chvilku „odpočinout“, změkne a dá se motat, nepraská.