RECEPTY ADVENI

Toastový chléb bez mléka a vajec

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Toastový chléb bez mléka a vajec
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
La Teta

Autor receptu

Píše blog o bezlepkové kuchyni, ke které se dostala díky diagnoze celiakie u syna a manžela. Jejím cílem je ukázat lidem, že stravovat se bez lepku nemusí nutně znamenat odbývat se a hledat kompromis. I bezlepková kuchyně může mít téměř identickou chuť jako kuchyně klasická.

Ingredience

Na tangzhong

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Toastové chleby La Tety jsou ve FB bezlepkových skupinách proslulé, vždy vzbudí vlnu nadšených ohlasů. Na stránkách La Tety najdete hned několik výborných receptů na toastový chléb. To by ale nebyla La Teta, aby své vynikající pečivo nevymazlila k úplné dokonalosti. Důkazem je i tento recept (na stránkách La Tety ho najdete jako Toustový chléb III), který sama La Teta označuje za „TOP“. Upečete podle něj toastový chléb lehký, nadýchaný, podle La Tety: „Prostě vatička“. A zvládnete to dokonce bez mléka a vajec!

Nejdříve si připravíme tangzhong. Rýžovou mouku a vodu dáme do kastrůlku a za stálého míchání přivedeme k teplotě 65 °C. Není třeba teplotu úzkostlivě hlídat, na středním plameni mícháme, dokud se nezačne tvořit hustější gelová konzistence. Pak odstavíme a necháme vychladnout.

V 50 ml z celkového množství vody rozmícháme droždí, trochu mouky a lžičku sladidla a necháme vzejít kvásek.

V míse smícháme směs DONUTS & CROISSANTS (tzv. ZELENÁ), sůl, olivový olej a zbývajících 270 ml vody. Přidáme vzejítý kvásek a vychladlý tangzhong a vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme potravinovou fólií. Necháme ho na kuchyňské lince kynout, až zhruba zdvojnásobí objem.

Mezitím troubu rozpálíme na 230 °C, na spodní rošt dáme plech s cca půllitrem vody.

Připravíme si formu na toustový chléb a vyložíme ji pečícím papírem.

Vykynuté těsto na pomoučené ploše lehce propracujeme a rozválíme do obdélníku 20 × 40 cm. S těstem pracujeme opatrně, nezapracováváme moc mouky navíc a při rozvalování se z něho snažíme nevytlačit všechny vzduchové bubliny.

Horní stranu obdélníku srolujeme jako roládu ke středu, to samé uděláme i s druhou stranou. Takto stočené těsto vložíme do formy. Těsto necháme ve formě 20 minut odpočívat.

Pak povrch těsta potřeme vodou, formu vložíme do rozpálené a zapářené trouby a pečeme 30 minut. Po 30 minutách spodní plech vytáhneme, troubu vyvětráme, teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme 20 minut. Na závěr chleba vytáhneme z formy, teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě zhruba 15 minut na mřížce.

Foto: La Teta
  • recept Toastový chléb bez mléka a vajec
  • recept Toastový chléb bez mléka a vajec