Teffové placičky s cuketou a mangoldem
Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Pokud ještě neznáte mangold, určitě jej vyzkoušejte. Je protizánětlivý a připravíte z něj skvělé zeleninového koláče, quiche, polévku či třeba slané placičky. Ať už doma máte tmavou teffovou mouku nebo zrníčka, která můžete jednoduše na mouku nadrtit, vyzkoušejte přidat špetku hořčičné mouky a spoustu mangoldu, a uvidíte, že si smlsnete.
Mangold očistíme, odtrhneme lístky od stvolů a lístky nasekáme na drobno. V hrnci rozehřejeme trochu vody a mangold pár minut podusíme. Poté slijeme zbylou vodu a necháme okapat a vychladnout. Mezitím si v misce smícháme suché ingredience.
Bílky si našleháme se špetkou soli a odložíme. Žloutky krátce našleháme s vodou a přidáme nastrouhanou cuketu. Zamícháme (pěna spadne) a vmícháme suchou směs. Poté vmícháme vychladlý mangold a nasekanou petrželku. Na závěr opatrně vmícháme pěnu z bílků (spíše těsto „obracíme“ než mícháme). Kdyby se vám stalo, že těsto bude tekutější kvůli vodě, co pustí cuketa, přidejte trochu psylia. Větší lžící nabíráme těsto a vždy uděláme menší placičku na pánvi. Jakmile se začnou objevovat bublinky, obrátíme a opečeme i z druhé strany.