RECEPTY ADVENI

Tartaletky s čokoládovou ganache a karamelizovanými hruškami

Bez lepku Bez sóji

Tartaletky s čokoládovou ganache a karamelizovanými hruškami
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Nebe v kuchyni

Autor receptu

Nebe v kuchyni! Vládne v něm Aneta, která svou radost z vaření a pečení sdílí na svém webu už od roku 2015. Aneta vášeň pro pečení zdědila po své prababičce, která byla skvělou cukrářkou. I o její recepty, které jsou rodinným stříbrem, se s námi Aneta ráda podělí.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Křupavé linecké těsto, skvělá čokoládová ganache doplněná karamelizovanými hruškami. To jsou tyhle tartaletky, které si zamilujete.

Z výše uvedených ingrediencí připravíme 12 ks tartaletek o průměru 10 cm.

Pečení korpusů

1. Máslo necháme změknout a poté ho do mísy nakrájíme na menší kousky. Přidáme žloutek, cukr, směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTOU) a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na půl hodiny vychladit do lednice.

2. Mezitím očistíme hrušky.

3. Nachystáme si formičky na tartaletky – pokud ty Vaše potřebují vymazat, tak je vymažte studeným máslem. Já používám nepřilnavé formičky s "vyndávacím" dnem, takže tento krok mohu vynechat.

4. Na tartaletky o průměru 10 cm odvážíme z odleželého těsta 12 kousků o váze 50 g.

5. Odvážený 50 g kousek prsty pečlivě vtlačíme do formiček tak, aby dno nebylo příliš hrubé a úplné konce krajů nebyly zase příliš tenké – po upečení a vytažení z formiček by se kraje rozdrobily. (Já kraje řeším tak, že těsto vtlačím kousek až přes kraj a poté prstem zamáčknu a zarovnám s okrajem formičky.) Vtlačujeme do formiček pečlivě a nespěcháme, jedině tak docílíme toho, že upečené korpusy budou hezké a nebudou se drolit.

6. Formičky naplněné těstem dáme na plech a těsto na dně propícháme vidličkou.

7. Pečeme na 170° C do zlatova cca 10–15 minut. Necháme zcela vychladnout a teprve potom vytahujeme tartaletky z formiček.

TIP: Pokud se nám těsto ve formičce při pečení "nafoukne" a dno je příliš hrubé, tak po vytažení z trouby lžící opatrně dno "utlačíme" zpátky. Ale postupujeme jemně a netlačíme příliš.

Příprava čokoládové ganache

1. Do mísy nalámeme čokoládu na malé kousky.

2. Smetanu přivedeme lehce k varu a vylijeme ji na čokoládu v míse.

3. Přidáme máslo. Chvíli necháme a poté promícháme, aby byla ganache hezky hladká.

4. Připravenou čokoládovou ganache lžící dávkujeme do korpusů (1,5–2 lžíce na 1 ks).

Příprava hrušek

1. Hrušky očistíme a nakrájíme na menší kostičky.

2. V rendlíku rozehřejeme 2 lžíce cukru a až se nám začne tvořit lehce karamel, tak přidáme nakrájené hrušky a promícháme. Přidáme také plátek másla a necháme 5–10 min vařit. Hlídáme, aby se hrušky nerozvařily, nebo naopak, pokud jsou stále tvrdé, necháme je vařit déle.

3. Necháme vychladit a poté slijeme přes sítko přebytečnou šťávu.

Kompletace

Tartaletky naplněné čokoládou poklademe vychladlými zkaramelizovanými hruškami a necháme ztuhnout v lednici.

Foto: Nebe v kuchyni
  • recept Tartaletky s čokoládovou ganache a karamelizovanými hruškami