Sezamové kytičky
Bez lepku Bez mléka Bez sóji
Ingredience
Na těsto
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Pokud vám návštěva přinese kytici, vy jí na oplátku nabídněte tyto efektní sezamové kytičky. Úsměv na tváři návštěvy vyloudí minimálně dvakrát. Poprvé, když je uvidí, na tácu působí opravdu roztomile, podruhé, když je ochutná. Sezamová semínka kytičkám prokážou službu estetickou, strávníkům nutriční. Jak známo, jsou tvořena z 50 % rostlinnými oleji, z 20 % bílkovinami. Zdravá jsou i pro vysoký obsah karotenu, hořčíku a vápníku.
Do skleničky nalijeme 100 ml z celkového množství vlažné vody, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme čerstvé droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.
V míse kuchyňského robotu smícháme směs BREADS & BAGUETTES (tzv. MODROU), sůl, rozpuštěné sádlo (nebo olej), zbývajících 90 ml vlažné vody a připravený kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme ingredience zpracovávat cca 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout zhruba 50 minut.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a překládáním ho propracujeme. Pak z těsta vyválíme váleček, který rozdělíme na malé kousky. Z kousků vytvarujeme asi 10 kuliček. Na povrch kuličky postavíme malou skleničku „likérku“, kterou zatlačíme do těsta. Dobré je dno skleničky potřít olejem, aby se na těsto nelepilo. Kolem skleničky uděláme 10 řezů, které poté spojíme po dvou k sobě do tvaru lístečků, takže vznikne 5 lístečků. Poté odděláme skleničku a kytičky opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem [viz foto 1, 2].
Kytičky pomašlujeme rozpuštěným sádlem a také rozšlehaným žloutkem. Poté je posypeme sezamovými semínky. Ještě asi 20 minut necháme kynout [viz foto 3].
Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 10 minut se zapařením, které docílíme tak, že na dno trouby položíme starý plech a do něj nalijeme vařící vodu. Po 10 minutách plech s vodou vytáhneme, teplotu stáhneme na 190 °C a dopékáme ještě dalších 5–10 minut.