Semínkové bulky
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji
Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Z výše uvedených ingrediencí připravíme 8 bulek.
Nejprve v míse důkladně promícháme všechny sypké suroviny, přidáme mleté spařené lněné semínko, ostatní semínka, zakysanou smetanu a část vody.
Začneme mixérem nebo robotem zpracovávat v těsto, postupně přiléváme zbylou vodu a nakonec zapracujeme olej.
Vytvoříme vláčné těsto, které necháme v míse přetažené potravinovou fólií zdvojnásobit objem.
Troubu nahřejeme na maximum a na spodní rošt dáme plech. Pokud máte troubu s párou, postupujte tak, jak jste zvyklí.
Z nakynutého těsta vypracujeme na pomoučené ploše bulky. Každou bulku důkladně propracujeme, snažíme se z ní dostat co nejvíce vzduchu.
Vrch bulky potřeme vodou, nařízneme do kříže a obalíme semínky.
Necháme zhruba 15 minut odpočívat v teple a mezitím na plech, který jsme umístili na spodní rošt trouby, vylijeme 1 litr vody a troubu zavřeme.
Po patnácti minutách otevřeme troubu a rychle vložíme plech s bulkami (pozor na páru, která z trouby vyletí).
Pečeme cca 30 minut na maximum (250 °C), poté vyndáme spodní plech s vodou, stáhneme teplotu na 200 °C a dopékáme do požadované barvy.
Doba pečení je pouze orientační, každý musí postupovat dle zkušeností s vlastní troubou.
Pokud chceme, aby byly bulky křupavější, ihned přemístíme na mřížku. Pokud preferujeme měkčí pečivo, necháme bulky zchladnout na plechu.