RECEPTY ADVENI

Roláda kokosová se šlehačkou a mascarpone

Bez lepku Bez sóji

Roláda kokosová se šlehačkou a mascarpone

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Kypřicí prášek
Kypřicí prášek
Koupit
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na náplň

Na dokončení

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Ne nadarmo pojmenovali známou kokosovou tyčinku Bounty – ráj. Zavřete oči a představte si to: lehounký piškot se svěží chutí kokosu naplněný bílým šlehačkovým krémem lehoučkým jak sněhová vločka a poprášený cukrovou nadílkou. No není to ráj na zemi? Pokud kokos nemáte rádi, můžete ho zaměnit za oblíbený druh ořechů. Musejí být však skutečně jemně mleté.

Žloutky oddělíme od bílků.

V robotu vyšleháme bílky se špetkou soli dotuha.

Za stálého šlehání přidáváme do bílkového sněhu jeden žloutek po druhém.

Dále do vaječné hmoty postupně zašleháme cukr.

Jakmile je vaječná hmota s cukry ušlehaná, snížíme šlehání na nejnižší stupeň otáček a přidáváme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ) smíchanou s kypřicím práškem.

Vznikne nám nadýchané těsto.

Těsto přelijeme na plech vyložený pečícím papírem. Uhladíme ho „dortovou kartou“ a několikrát bouchneme plechem o stůl, aby popraskaly bublinky, které se v těstě vytvořily.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C cca 15 minut, program horkovzduch.

Mezitím si připravíme krém.

Vyšleháme mascarpone s cukrem.

Zvlášť vyšleháme smetanu.

Vyšlehanou smetanu vmícháme do vyšlehaného mascarpone s cukrem.

Nakonec vmícháme strouhaný sušený kokos.

Upečený korpus převrátíme na druhý plech vyložený pocukrovanou utěrkou. Opatrně odděláme pečící papír a ještě teplý korpus pomocí utěrky srolujeme do rolády a v utěrce ho necháme vychladnout.

Vychladlý plát potřeme jednou polovinou připraveného krému a posypeme drobným ovocem. Opatrně srolujeme, zabalíme do mikrotenové fólie a dáme vychladit do lednice na alespoň dvě hodiny.

Vychlazenou roládu potřeme druhou polovinou krému, posypeme strouhaným sušeným kokosem a ozdobíme ovocem.

Foto: Adveni
  • recept Roláda kokosová se šlehačkou a mascarpone
  • recept Roláda kokosová se šlehačkou a mascarpone