Rohlíky s tangzhongem podle Vlaďky Halatové
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji
![Rohlíky s tangzhongem podle Vlaďky Halatové](/data/velke/677-1.jpg)
Ingredience
Na samotný tangzhong
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Poslední dobou si hodně hraji s různými obměnami slaného pečiva. Už hodně dlouho mě lákaly Vladčiny rohlíky s tangzhongem. Jestli toto slovo slyšíte poprvé, tak vězte, že to není žádná novinka posledních měsíců. Využívá se v lepkovém pečení a původ je pravděpodobně v Japonsku. Jedná se o proces, kdy z vody a mouky (v mém případě hladké rýžové) pomocí zahřívání vytvoříte kašovitý gel, který po zchladnutí přidáte do těsta. Co s pečivem udělá? Vyzkoušejte, uvidíte. Stojí to za to.
Z výše uvedených surovin připravíme 5 rohlíků.
Nejprve si připravíme samotný tangzhong.
Rýži a vodu dáme do kastrůlku a za stálého míchání přivedeme k teplotě cca 65 °C. Alespoň tak to uvádí veškeré návody, ale já se přiznávám, že teplotu nehlídám. Na středním plameni míchám, dokud směsi nenabude hustší gelovou konzistenci.
Pak odstavíme a necháme vychladnout.
Následně v 50 ml vody rozmícháme droždí, lžičku sladidla a trochu mouky a necháme vzejít kvásek.
Poté ke kvásku přidáme tangzhong a veškeré ostatní suroviny a začneme zpracovávat těsto, jako poslední v pořadí zapracujeme olej. Mísu přetáhneme potravinovou folií a necháme těsto zdvojnásobit objem.
Předehřejeme troubu na 240 °C, na spodní rošt dáme plech a těsně před vložením rohlíků vlijeme na plech 1 litr vody.
Vykynuté těsto rozdělíme na pět bochánků, z každého vyválíme trojúhelník a ten stočíme do tvaru rohlíku.
Rohlíky necháme pod utěrkou cca 20 minut odpočívat, pak je potřeme vodou, posypeme mákem.
Nyní vlijeme na plech na spodním roštu vodu a vložíme do trouby rohlíky.
Pečeme do zlatova.