Řecký olivový chléb s fetou
Bez lepku Bez vajec Bez sóji
Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Tento recept je z Řecka. Olivový chléb je v Řecku tradičním pečivem a potkáte ho tam v nejrůznějších variantách a tvarech. Na chlebu si jistě pochutnáte, ovšem jako praví Řekové rozhodně použijte sýr feta, záměna za balkánský sýr není vhodná. Sýr feta se vyrábí z čerstvého ovčího a kozího sýra v poměru minimálně 70 % ovčího a 30 % kozího a zraje ve slaném roztoku více než dva měsíce. Balkánský sýr oproti tomu je u nás vyráběn z kravského mléka. Zkrátka chuť řeckého sýru feta je nezaměnitelná. Jeho výroba má v Řecku dlouhou tradici. Uvádí se, že zraje ve vacích z ovčí a kozí kůže, vystaven slunečnímu záření. Uchovává se ve směsi vlastní syrovátky a slaného nálevu. Řeckou atmosféru můžete dokreslit přípitkem s anýzovým alkoholickým nápojem outzo či podáváním typického řeckého vína s přídavkem borovicové pryskyřice zvaném retsina.
Nejprve necháme z vody, droždí a trochy mouky vzejít kvásek, ke kterému přidáme kefír, sůl, vodu, olivový olej a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem. Těsto přetáhneme ho potravinovou fólií, aby neoschlo.
Vykynuté těsto propracujeme na pomoučené pracovní ploše a vyválíme obdélník cca 60 × 30 cm. Obdélník posypeme nadrobenou fetou, oregánem a nakrájenými olivami. Zamotáme do pevné rolády, stočíme do tvaru šneka a dáme kynout do ošatky vysypané moukou.
Troubu rozpálíme na 280 °C. La Teta používá formu Emile Henry, která imituje prostředí pece a není tedy třeba zapařovat troubu. Tu i s víkem vložíme hned do trouby, aby se nahřála.
Zhruba po 15–20 minutách kynutí přesuneme chléb do rozpálené trouby a nahřáté formy, polijeme povrch chleba trochou olivového oleje, přiklopíme a pečeme do zezlátnutí.