RECEPTY ADVENI

Řecký olivový chléb s fetou

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Řecký olivový chléb s fetou
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
La Teta

Autor receptu

Píše blog o bezlepkové kuchyni, ke které se dostala díky diagnoze celiakie u syna a manžela. Jejím cílem je ukázat lidem, že stravovat se bez lepku nemusí nutně znamenat odbývat se a hledat kompromis. I bezlepková kuchyně může mít téměř identickou chuť jako kuchyně klasická.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tento recept je z Řecka. Olivový chléb je v Řecku tradičním pečivem a potkáte ho tam v nejrůznějších variantách a tvarech. Na chlebu si jistě pochutnáte, ovšem jako praví Řekové rozhodně použijte sýr feta, záměna za balkánský sýr není vhodná. Sýr feta se vyrábí z čerstvého ovčího a kozího sýra v poměru minimálně 70 % ovčího a 30 % kozího a zraje ve slaném roztoku více než dva měsíce. Balkánský sýr oproti tomu je u nás vyráběn z kravského mléka. Zkrátka chuť řeckého sýru feta je nezaměnitelná. Jeho výroba má v Řecku dlouhou tradici. Uvádí se, že zraje ve vacích z ovčí a kozí kůže, vystaven slunečnímu záření. Uchovává se ve směsi vlastní syrovátky a slaného nálevu. Řeckou atmosféru můžete dokreslit přípitkem s anýzovým alkoholickým nápojem outzo či podáváním typického řeckého vína s přídavkem borovicové pryskyřice zvaném retsina.

Nejprve necháme z vody, droždí a trochy mouky vzejít kvásek, ke kterému přidáme kefír, sůl, vodu, olivový olej a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem. Těsto přetáhneme ho potravinovou fólií, aby neoschlo.

Vykynuté těsto propracujeme na pomoučené pracovní ploše a vyválíme obdélník cca 60 × 30 cm. Obdélník posypeme nadrobenou fetou, oregánem a nakrájenými olivami. Zamotáme do pevné rolády, stočíme do tvaru šneka a dáme kynout do ošatky vysypané moukou.

Troubu rozpálíme na 280 °C. La Teta používá formu Emile Henry, která imituje prostředí pece a není tedy třeba zapařovat troubu. Tu i s víkem vložíme hned do trouby, aby se nahřála.

Zhruba po 15–20 minutách kynutí přesuneme chléb do rozpálené trouby a nahřáté formy, polijeme povrch chleba trochou olivového oleje, přiklopíme a pečeme do zezlátnutí.

Foto: La Teta
  • recept Řecký olivový chléb s fetou