RECEPTY ADVENI

Pistáciové čtyřlístky

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Pistáciové čtyřlístky
Bezlepková směs PAVLOVA & MERINGUE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs PAVLOVA & MERINGUE 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Pistáciové čtyřlístky jsou lahodné kousky cukroví, které se rozplývají na jazyku a zanechávají na něm nezaměnitelnou chuť pistáciových oříšků. Mimochodem, věděli jste, že pistácie jsou prastarou plodinou, kterou znaly a využívaly už dávné kultury? Mezi milovníky pistácií údajně patřila Královna ze Sáby i starověký babylonský král Nabukadnesar. Zmínku o nich nalezneme i v Bibli, kde jsou nazývány zelenými mandlemi. Možná vás překvapí i fakt, že pistácie ve skutečnosti nejsou ořechy. Jedná se o zralá semena stromu pistácie pravá.

Z výše uvedeného množství ingrediencí připravíme 1 velký plech čtyřlístků.

Důležité pokyny na úvod

  • Ingredience odvažujeme přesně.
  • Teplotu vody, se kterou smícháme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) měříme kuchyňským teploměrem. Správná teplota je 50–55 °C.
  • Bez kuchyňského robota se neobejdeme, ruční šlehač nestačí. Šlehání sněhu nesmíme urychlit vyšším stupněm, výsledný sníh by byl velmi jemný a rychle by řídnul.
  • Každá trouba peče jinak. Je tedy zapotřebí pečení čtyřlístků průběžně kontrolovat a čas si případně přizpůsobit.

Do čisté mísy od robota přesně odvážíme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ), přidáme špetku soli a vodu ohřátou na 50–55 °C. Promícháme.

Tuto směs začneme šlehat v robotu s použitím balónové metly na střední rychlost (stupeň 4 z 8)*. Jakmile se začne tvořit vyšší vrstva pěny (podobná pěně u piva; cca po 4 minutách), přisypeme moučkový cukr.

* Číslo stupně šlehání závisí na zn. kuchyňského robotu. Zvolte prostě stupeň uprostřed – tzn., že pokud má robot celkem 10 stupňů, zvolíme stupeň 5. Pokud má 8, zvolíme 4, atp.

Šleháme dokud nezískáme lesklý sníh.

Do sněhu důkladně vmícháme 150 g mletých mandlí a 150 g mletých pistácií. Vzniklou hmotu vyklopíme na vál a hněteme. Postupně zapracujeme zbývajících 50 g mletých pistácií a 50 g mletých mandlí. Získáme velmi pevné hutné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme do ledničky alespoň na hodinu, nejlépe však přes noc.

Pracovní plochu lehce posypeme moučkovým cukrem a těsto vyválíme na tloušťku 1 cm.

Vykrajujeme čtyřlístky a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Vykrajovátko před vykrajováním každého tvaru ponoříme do mističky s moučkovým cukrem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 120 °C cca 12 minut.

Z plechu čtyřlístky sundáváme až po vychladnutí.

Foto: Adveni
  • recept Pistáciové čtyřlístky
  • recept Pistáciové čtyřlístky