Perníkový kynutý knedlík
Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Perníkový kynutý knedlík není příliš rozšířenou a obvyklou přílohou v „našich“ končinách. Avšak k pokrmům ze zvěřiny, např. ke kanci se šípkovou omáčkou, je nepřekonatelný. Když jsem tento knedlík zkoušela, zrovna nebyla žádná zvěřina po ruce ani v mrazáku. Ale myslím, že k hovězímu guláši, na který se chystám, bude také super. A pokud milujete sladké ovocné kynuté knedlíky, použijte toto těsto na ty švestkové. Určitě nebudete litovat. :-)
Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.
Do velké mísy dáme směs DONUTS & CROISSANTS (tzv. ZELENÉ), vzešlý kvásek, 200 ml vlažné vody, sůl a vejce. Začneme hníst a jako poslední přidáme olej. Hněteme do hladka cca 5 minut.
Z těsta odebereme jednu polovinu a přendáme na lehce pomoučený vál. Do druhé poloviny těsta přidáme perníkové koření a krátce zapracujeme.
Každou část těsta zvlášť na lehce pomoučeném vále zpracujeme tzv. překládáním. Těsto ohneme od okraje ke středu, otočíme o 90°, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90°. Tento postup několikrát zopakujeme.
Z každé části těsta vyválíme válečkem obdélníkovou placku o tloušťce cca 0,5 cm. Obě placky položíme na sebe a srolujeme do rolády. Konce zmáčkneme k sobě a ještě několikrát poválíme na vále, aby se spoj hezky uzavřel.
Přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 30 až 35 minut.
Nakynutý knedlík vaříme v páře cca 30 minut. Ideální je využít pro vaření parní hrnec.
Z výše uvedených ingrediencí získáme 1 velký knedlík.