RECEPTY ADVENI

Panetonne

Bez lepku Bez sóji

Panetonne
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Vladěna Halatová

Autor receptu

Především sama celiak a máma, pro kterou se stalo bezlepkové vaření, pečení a kváskování vášní. Vlaďka je autorka tří kuchařek a zdaleka nekončí. Recepty, rady, a tipy sdílí také na svém blogu a sociálních sítích. Najdete tam i informace o jejích kurzech bezlepkového pečení a kváskování, které si vyžádal zájem jejich fanoušků. Kurzy se konají po celé republice a také na Slovensku.

Ingredience

Na těsto

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Panettone je italský vánoční moučník. Legenda praví, že kdysi dávno se milánský pekař Toni zamiloval do krásné ženy. Aby ji nalákal do svého pekařství, předsevzal si, že vytvoří výjimečný lahodný sladký chléb. Výsledkem jeho šesti měsíčního snažení byl nápadný vysoký kopulovitý bochník – Toniho chléb, italsky „pan di Toni“, časem pak zkomoleně panetonne. Panetonne má tvar kopule, obvykle vysoké 15 cm a vážící 1 kg. Typickými přísadami jsou: kandovaný pomeranč, kandovaná citronová kůra, sušené rozinky. Na ochucení se tradičně používá nastrouhaná kůra z citrónu a z pomeranče, špetka muškátového oříšku, vanilková esence. Může být však i bez přísad nebo např. s kousky čokolády. Panettone se podává s teplými nápoji či sladkým vínem a likéry. Na počátku 20. století začali dva milánští pekaři s výrobou panettone ve velkém. Angelo Motta zavedl trojité kynutí těsta v celkové době trvání zhruba 20 hodin. Druhým pekařem byl Gioacchino Alemagna. Výsledkem jejich ostrého konkurenčního boje bylo to, že na konci II. světové války bylo panetonne nesmírně levné a stalo se nejoblíbenější vánoční sladkostí v zemi. Slávu tomuto moučníku pak ve světě zajistili italští emigranti. Na konci 90. let koupila obě značky, Motta i Alemagna, firma Nestlé. Později se však do italského vlastnictví vrátily, když je od Nestlé odkoupila firma Bauli z Verony.

Z trochy mléka, lžičky cukru a droždí necháme v teple vzejít kvásek. Jakmile má čepičku nebo bublá, přidáme k němu žloutky, zbytek mléka a cukru, vanilkový cukr, rozpuštěné sádlo, rum, Bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS se špetkou soli, zakysanou smetanu, rozinky a kandované ovoce. Vyhněteme jemné a vláčné těsto, které necháme pod poklopem kynout.

Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem (za cca 40–50 minut), popřekládáme ho. Pak z něj vytvoříme váleček, který buď vložíme do úzké formy na „stojato“, nebo ho obalíme pečícím papírem, aby kynul do výšky a nikoliv do šířky. Takto necháme kynout zhruba 30 minut. Těsto na povrchu pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem.

Na spodek trouby umístíme starý plech nebo pekáček a troubu zapneme na 250 °C. Jakmile dosáhneme této teploty, na starý plech nalijeme vařící vodu, aby se v troubě vytvořilo hodně páry. Vložíme panetonne a takto pečeme 5 minut. Pak stáhneme teplotu na 200 °C, odstraníme pekáček s vodou a dopékáme zhruba 40 minut. Pokud by povrch tmavnul rychleji, umístíme panetonne do nejspodnější části trouby.

Panetonne krájíme, až když zcela vychladne.

Foto: Vladěna Halatová
  • recept Panetonne
  • recept Panetonne
  • recept Panetonne
  • recept Panetonne