RECEPTY ADVENI

Ořechový financiér podle Ivety Fabešové

Bez lepku Bez sóji

Ořechový financiér podle Ivety Fabešové
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na posypání

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Iveta Fabešová je vyhlášená česká cukrářka a její zákusky jsou proslulé. Až vyzkoušíte toto cukroví, uznáte, že Iveta náleží k cukrářské elitě plným právem. Množství každé ingredience bylo jistě odměřeno s laboratorní přesností, chuť je dotažená k dokonalosti. My jsme recept nazkoušeli se ŽLUTOU Adveni a funguje skvěle. Financiér je drobné francouzské nebo mandlové cukroví. Původně ho v 17. století pekly sestry z Řádu Navštívení Panny Marie. Mělo kulatý tvar a nazývalo se podle řádu – „visitandite“, tedy něco jako „navštívenky“. Populární se stalo v 19. století, kdy se začalo péct v malých kvádříkových formičkách. Ty mají připomínat formy na odlévání zlatých cihel a odtud údajně také souvislost s novým názvem „financiér“ odkazujícímu k financím. Dle jiné teorie názvu dala vzniknout obliba tohoto cukroví v pařížské finanční čtvrti v blízkosti burzy, protože dortík mohli finančníci nosit „po kapsách“, aniž by ho poničili. Toto cukroví je na skus měkké asi jako podklad pařížských rohlíčků, a pokud jste ho ještě nezkusili, věřte, že to pro vás bude chuťový objev a zážitek.

Ořechy opražíme v troubě při teplotě 160 °C po dobu asi 10 minut. Necháme vychladnout a rozmixujeme se směsí BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTOU) a moučkovým cukrem v hladký prach.

Máslo dáme do hrnce, zahřejeme do teploty 155 °C a odstavíme. Nalijeme ho do sypké ořechové směsi, smícháme, přilijeme bílky pokojové teploty, pastu a opět důkladně promícháme. Těsto přikryjeme potravinářskou folií a dáme odpočívat do chladu aspoň na hodinu.

Odpočinuté těsto naplníme do cukrářského sáčku. Odstřihneme špičku a naplníme do formiček typických pro financiér (obdélníkové cihličky).

Posypeme mandlovými plátky a pečeme v předehřáté troubě na 165 °C po dobu asi 18 minut.

Vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a dle chuti posypeme solí Fleur de sol.

Foto: Adveni
  • recept Ořechový financiér podle Ivety Fabešové
  • recept Ořechový financiér podle Ivety Fabešové