Ořechový financiér podle Ivety Fabešové
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na posypání
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Iveta Fabešová je vyhlášená česká cukrářka a její zákusky jsou proslulé. Až vyzkoušíte toto cukroví, uznáte, že Iveta náleží k cukrářské elitě plným právem. Množství každé ingredience bylo jistě odměřeno s laboratorní přesností, chuť je dotažená k dokonalosti. My jsme recept nazkoušeli se ŽLUTOU Adveni a funguje skvěle. Financiér je drobné francouzské nebo mandlové cukroví. Původně ho v 17. století pekly sestry z Řádu Navštívení Panny Marie. Mělo kulatý tvar a nazývalo se podle řádu – „visitandite“, tedy něco jako „navštívenky“. Populární se stalo v 19. století, kdy se začalo péct v malých kvádříkových formičkách. Ty mají připomínat formy na odlévání zlatých cihel a odtud údajně také souvislost s novým názvem „financiér“ odkazujícímu k financím. Dle jiné teorie názvu dala vzniknout obliba tohoto cukroví v pařížské finanční čtvrti v blízkosti burzy, protože dortík mohli finančníci nosit „po kapsách“, aniž by ho poničili. Toto cukroví je na skus měkké asi jako podklad pařížských rohlíčků, a pokud jste ho ještě nezkusili, věřte, že to pro vás bude chuťový objev a zážitek.
Ořechy opražíme v troubě při teplotě 160 °C po dobu asi 10 minut. Necháme vychladnout a rozmixujeme se směsí BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTOU) a moučkovým cukrem v hladký prach.
Máslo dáme do hrnce, zahřejeme do teploty 155 °C a odstavíme. Nalijeme ho do sypké ořechové směsi, smícháme, přilijeme bílky pokojové teploty, pastu a opět důkladně promícháme. Těsto přikryjeme potravinářskou folií a dáme odpočívat do chladu aspoň na hodinu.
Odpočinuté těsto naplníme do cukrářského sáčku. Odstřihneme špičku a naplníme do formiček typických pro financiér (obdélníkové cihličky).
Posypeme mandlovými plátky a pečeme v předehřáté troubě na 165 °C po dobu asi 18 minut.
Vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a dle chuti posypeme solí Fleur de sol.