RECEPTY ADVENI

Medovníkové kuličky bez mléka

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Medovníkové kuličky bez mléka
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Martina Vašíčková

Autor receptu

.

Ingredience

Na krém

Pokud můžete kasein a laktózu, na krém

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Medovník je lesní bylina s medově vonícími květy, nebo druh dortu výrazné medově-karamelové chuti. Uvádí se, že dort medovník má slovanský původ a pekl se již před sto lety. V Česku si pro název Medovník nechala zaregistrovat ochrannou známku firma VIZARD a svůj výborný dort dodává do cukráren, kaváren a restaurací se stále stejnou charakteristickou chutí a vzhledem již po 25 let. Další u nás dobře známý medový dort je Marlenka. Vyrábí ho podle staroarménské rodinné receptury česká společnost MIKO international, kterou v roce 2003 založil Armén Gevorg Avetisjan se svou sestrou ve Frýdku Místku. Dort pojmenoval na počest své maminky a dcery. Také on má pro název Marlenka registrovanou ochrannou známku. Na Vánoce nemusíme péct zrovna medovníkový dort náročný na přípravu, ale byla by škoda nechat se připravit o jeho lahodnou chuť. Ideálním řešením jsou tak malé medovníkové kuličky. Zmíněné firmy si své receptury drží v přísné tajnosti, mezi lidmi však koluje mnoho nejrůznějších receptů na „domácí medovník“. Všechny mají jedno společné, výraznou karamelově-medovou chuť. Té pekařky docílí snadno pomocí másla a Salka. Když ale trpíte intolerancí laktózy (mléčný cukr) nebo alergií na kasein (mléčná bílkovina), je to mnohem složitější. V tomto receptu se to Martině Vašíčkové podařilo dokonale!

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s cukrem, vejci, medem a Alsanem. Vypracujeme tužší těsto.

Těsto rozdělíme na 3 části, uděláme z nich libovolné placky, dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180 °C do zlatova.

Necháme vychládnout a pak buď ručně, nebo v mixéru rozdrtíme na malé kousíčky.

Krém připravíme tak, že plechovku kondenzovaného mléka ponoříme do vody a vaříme 2 hodiny, aby vzniklo „karamelové Salko“. Necháme vychladnout.

Pak vyšleháme Alsan a pomalu k němu přidáváme vychladlé „karamelové Salko“.

Z rozdrcené směsi si odložíme zhruba třetinu stranou. Do zbytku rozdrcené směsi vylijeme krém a zpracujeme v těsto. Z takto připraveného těsta pak odebíráme malé kuličky, které obalujeme ve zbylé třetině rozdrcené směsi.

Uchováváme v lednici.

Z výše uvedených ingrediencí připravíme zhruba 50 ks medovníkových kuliček.

Foto: Martina Vašíčková
  • recept Medovníkové kuličky bez mléka