RECEPTY ADVENI

Makové uzlíky

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Makové uzlíky
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES 750 g
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tyto uzlíky z kysaného podmáslí, se spoustou chia semínek a bohatě sypané mákem vás zaručeně nadchnou.

V míse smícháme směs BREADS & BAGUETTES (tzv. MODRÁ), sůl, cukr, droždí, chia semínka. Přilijeme vodu a kysané podmáslí a hněteme minimálně 5 minut ideálně ručním hnětačem nebo v robotu. Vznikne nám těsto, které bude hladké, o něco řidší než těsto na chléb.

Těsto přikryjeme igelitem a necháme na teplém místě kynout cca 45 až 60 minut. Těsto musí viditelně zvětšit objem a při lehkém dotyku na povrchu by nemělo lepit.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, kde jej zpracujeme pomocí stěrky tzv. překládáním. Těsto ohneme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát zopakujeme.

Propracované těsto rozdělíme na 8 stejně velkých dílků. Z každého dílku vyválíme tenký váleček, který přehneme na polovinu a smotáme. Smotaný váleček stočíme do uzlíku. Uzlíky klademe na plech vyložený pečícím papírem. „Zastříkneme“ je vodou z rozprašovače, přikryjeme igelitem a necháme ještě cca 15 minut kynout. Pozor, uzlíky igelitem přikryjeme tak, aby se jich nedotýkal a nelepil se na ně.

Troubu rozpálíme na maximum, na spodní rošt umístíme „starý“ plech.

Vykynuté uzlíky znovu „zastříkneme“ vodou z rozprašovače, vydatně posypeme mákem a vložíme opatrně do rozpálené trouby. Do „starého“ plechu na spodním roštu vlijeme cca 0,5 litru horké vody. Troubu rychle zavřeme, aby nám neunikla pára, která se v ní díky horké vodě vytvoří. POZOR, ať vás vzniklá pára neopaří. (Pokud máte parní troubu, postupujte tak, jak jste zvyklí.)

Na maximum pečeme 10 minut.

Následně troubu vyvětráme, uzlíky znovu „zastříkneme“ vodou z rozprašovače, vyndáme „starý“ plech a teplotu v troubě snížíme na 200 °C. Dopékáme cca 30 minut do tmavě zlaté barvy.

Upečené uzlíky přendáme na mřížku, kde je necháme vychladnout.

Z výše uvedených ingrediencí připravíme 8 uzlíků.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Makové uzlíky
  • recept Makové uzlíky
  • recept Makové uzlíky