Louhované zelenomodré preclíky s prefermentem
Bez lepku Bez mléka Bez sóji
Ingredience
Preferment
Těsto
Ostatní
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Preclík – pečivo, které má dlouhou historii a spoustu podob. Mě osobně chutnají ty posypané hrubozrnnou solí. Na povrchu hoooodně křupavé a uvnitř krásně jemné. Je to tzv. louhový preclík a tenhle je navíc s prefermentem. Máte-li na ně chuť, přečtěte si recept a hlavně postup a pojďme na to.
Všechny ingredience na preferment důkladně smícháme do hladka, přikryjeme igelitem a necháme minimálně 12 hodin zrát.
V míse smícháme všechny suché suroviny, přidáme preferment, sádlo a vodu. Vyhněteme důkladně hladké těsto. Těsto zlehka potřeme olejem, přikryjeme igelitem a necháme 1 hodinu kynout.
Po uplynutí doby těsto vyndáme na plochu lehce potřenou olejem a několikrát přeložíme. Vrátíme zpět do mísy, zakryjeme a necháme další 2 hodiny kynout. Těsto by mělo viditelně zvětšit svůj objem.
Těsto si opět vyklopíme na plochu (už není třeba olej – těsto vůbec nelepí), rozdělíme na 6 stejně velkých dílků, ze kterých vytvarujeme stejnoměrné válečky. Přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočinout.
Z každého válečku teď vytvarujeme preclík. Rozvalujeme rukama tak, aby nám uprostřed zůstala silnější vrstva těsta a směrem ke krajům se těsto zužovalo. Zhruba v ⅓ zatočíme oba konce do spirálky, přehneme směrem k silnějšímu konci a přitiskneme. Tvar preclíku je čistě na vás, ale ten “preclíkový” si všichni určitě vybavíme. :-)
Všechny preclíky (máme jich tedy 6 ks) položíme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 35–40 minut kynout.
Ke konci kynutí si vyhřejeme troubu na 230 °C. Zároveň v hrnci přivedeme k varu 1 litr vody, do kterého vsypeme 2 PL jedlé sody. Každý preclík zvlášť ponoříme do vroucího roztoku na 1 minutu, následně děrovanou naběračkou nebo obracečkou vyndáme a vrátíme zpět na plech (pozor, preclíky kloužou). Tohle zopakujeme se všemi 6ti preclíky.
Na plechu každý preclík na silnější části nařízneme a posypeme lehce hrubozrnnou solí.
Vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca 25 minut. Musí mít karamelově zlatohnědou barvu. Upečené preclíky necháme na mřížce vychladnout.