RECEPTY ADVENI

Louhované zelenomodré preclíky s prefermentem

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Louhované zelenomodré preclíky s prefermentem

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Koupit
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES 750 g
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES 750 g
Koupit
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Preferment

Těsto

Ostatní

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Preclík – pečivo, které má dlouhou historii a spoustu podob. Mě osobně chutnají ty posypané hrubozrnnou solí. Na povrchu hoooodně křupavé a uvnitř krásně jemné. Je to tzv. louhový preclík a tenhle je navíc s prefermentem. Máte-li na ně chuť, přečtěte si recept a hlavně postup a pojďme na to.

Všechny ingredience na preferment důkladně smícháme do hladka, přikryjeme igelitem a necháme minimálně 12 hodin zrát.

V míse smícháme všechny suché suroviny, přidáme preferment, sádlo a vodu. Vyhněteme důkladně hladké těsto. Těsto zlehka potřeme olejem, přikryjeme igelitem a necháme 1 hodinu kynout.

Po uplynutí doby těsto vyndáme na plochu lehce potřenou olejem a několikrát přeložíme. Vrátíme zpět do mísy, zakryjeme a necháme další 2 hodiny kynout. Těsto by mělo viditelně zvětšit svůj objem.

Těsto si opět vyklopíme na plochu (už není třeba olej – těsto vůbec nelepí), rozdělíme na 6 stejně velkých dílků, ze kterých vytvarujeme stejnoměrné válečky. Přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočinout.

Z každého válečku teď vytvarujeme preclík. Rozvalujeme rukama tak, aby nám uprostřed zůstala silnější vrstva těsta a směrem ke krajům se těsto zužovalo. Zhruba v ⅓ zatočíme oba konce do spirálky, přehneme směrem k silnějšímu konci a přitiskneme. Tvar preclíku je čistě na vás, ale ten “preclíkový” si všichni určitě vybavíme. :-)

Všechny preclíky (máme jich tedy 6 ks) položíme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 35–40 minut kynout.

Ke konci kynutí si vyhřejeme troubu na 230 °C. Zároveň v hrnci přivedeme k varu 1 litr vody, do kterého vsypeme 2 PL jedlé sody. Každý preclík zvlášť ponoříme do vroucího roztoku na 1 minutu, následně děrovanou naběračkou nebo obracečkou vyndáme a vrátíme zpět na plech (pozor, preclíky kloužou). Tohle zopakujeme se všemi 6ti preclíky.

Na plechu každý preclík na silnější části nařízneme a posypeme lehce hrubozrnnou solí.

Vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca 25 minut. Musí mít karamelově zlatohnědou barvu. Upečené preclíky necháme na mřížce vychladnout.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Louhované zelenomodré preclíky s prefermentem