RECEPTY ADVENI

Kynutý podmáslový chléb

Bez lepku Bez sóji

Kynutý podmáslový chléb
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
La Teta

Autor receptu

Píše blog o bezlepkové kuchyni, ke které se dostala díky diagnoze celiakie u syna a manžela. Jejím cílem je ukázat lidem, že stravovat se bez lepku nemusí nutně znamenat odbývat se a hledat kompromis. I bezlepková kuchyně může mít téměř identickou chuť jako kuchyně klasická.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Je mi jasné, že si všichni bezlepkáři prošli ze začátku peklem právě kvůli pečivu. Proto si myslím, že umět si doma připravit čerstvý chléb je základ. Pekla jsem dříve pravidelně i chleby lepkové, takže jsem využila znalostí z toho a recepty si transformovala do bezlepkových podob. Respektive, já se nikdy receptů nedržela a spíš jsem do mísy házela všechno tak nějak od oka a toho využívám i při pečení chleba bezlepkového. Skončí tam zbytek kefíru, zbytek bramborové kaše, různá semínka, ať už mletá nebo třeba spařená. Takže pojďme se jeden chlebík naučit.

Nejprve si připravíme semínka. V kafemlýnku umeleme zlaté lněné semínko a zalijeme ho vařící vodou tak, aby byla hladina vody těsně nad semínkem, a necháme vychladnout. Len nasákne vodu a nabobtná a v chlebu poslouží jako pojivo a zároveň pomůže uchovat delší vláčnost.

Stejně tak umeleme chia semínka, která následně přidáme rovnou do směsi.

Ve velké míse smícháme směs, umletá chia semínka, sůl, droždí a koření. Přilijeme vodu, olej, kefír a přidáme vychladlé lněné semínko.

Vypracujeme hladké těsto, doporučuji použít robot, nebo mixér s hnětacím hákem. Těsto je lepivé, ale nebojte se toho.

Přetáhneme mísu potravinovou folií a necháme těsto nakynout na dvojnásobný objem.

Už během kynutí rozpálíme troubu na 270 °C. (Pokud se chystáte pravidelně péct chleba, doporučuji pořídit si formu na chleba od firmy Emile Henry a ošatku na kynutí chleba. Ale vystačíte si i s větším cedníkem nebo mísou a sklokeramickou mísou s víkem. Můžete péct i na plechu a zapařovat troubu, ale první dvě možnosti, které jsem uvedla, jsou pohodlnější a úspěch je zaručen.)

Při rozehřívání trouby do ní vložíme formu na pečení, případně sklokeramickou mísu i s víkem.

Jakmile těsto nakyne, poprášíme pracovní desku moukou a přendáme sem těsto z mísy. Těsto roztáhneme do všech stran a začneme tvarovat bochník. Vrchní část těsta, přetáhneme na střed, spodní a levou a pravou stranu také, u středu vždy zamáčkneme dlaní. Celé těsto nadzdvihneme, zkontrolujeme, že máme pod těstem mouku, opět trochu roztáhneme a znovu těsto stáhneme ze všech stran ke středu. Na internetu najdete bezpočet videí, takže pokud si nejste jisti, můžete tvarování bochníku nejprve prostudovat tam.

Připravený bochník dáme na 15 minut kynout do ošatky (cedníku, mísy), vyložené pomoučenou utěrkou. Švem chleba nahoru.

Po patnácti minutách otevřeme troubu, zvedneme víko formy nebo mísy a rychle vložíme chleba, nařízneme do kříže a ihned přiklopíme víkem.

Nebojte se, že se chleba přilepí. Nádobí je vyhřáté tak, že se těsto okamžitě zatáhne a nemá šanci se k míse přichytit. Pečeme cca 30 minut, pak odklopíme víko, snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme do požadované barvy.

Po upečení necháme bochník vychladnout na mřížce.

Foto: La Teta
  • recept Kynutý podmáslový chléb
  • recept Kynutý podmáslový chléb