Krokety
Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Ingredience
Budeme také potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Slovo kroketa je francouzského původu. Ve francouzštině croquer znamená chroupat, křoupat. A co že to chroupeme? Kroketu Wikipedie definuje jako malý kulatý kus jídla, vytvořený z masa, ryb nebo brambor. Tyto výchozí suroviny (maso, ryba nebo brambory) se nejdříve nakrájí nebo rozemelou na malé kousíčky, brambory se rozmixují na kaši. Z takto vzniklé hmoty se pak připravují kuličky, které se obalují ve strouhance a následně se smaží nebo fritují. Krokety mohou být podávány jako příloha i jako hlavní jídlo nebo jako svačina. Ve světě je nabízí i stánky s rychlým občerstvením. Krokety mohou mít nejen různou náplň, ale liší se i tvarem. Kuličky, oválky, kotoučky, válečky. Co kraj, to jiný mrav a jiná kroketa. Věděli jste, že dokonce existuje Mezinárodní den krokety? Slaví se 16. ledna. Nejen Češi, ale například také Němci, Italové a Belgičané mají v oblibě krokety bramborové. Tak pojďme na ně.
Z výše uvedených surovin uvaříme asi 30–40 kusů kroket.
Brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé je oškrábeme a necháme vychladnout.
Vychladlé brambory nastrouháme na jemno nebo prolisujeme, přidáme sůl, žloutky, směs PASTA & GNOCCHI, případně dle chuti doplníme kořením, bylinkami, sýrem. Důkladně zamícháme.
Lžičkou odkrajujeme kousky, v ruce vytvarujeme kuličky a obalíme v tzv. trojobalu – tj. směs PASTA & GNOCCHI, rozšlehané vejce, bezlepková strouhanka.
Smažíme ponořené v oleji cca 3 minuty. Smažíme pomalu, aby krokety nepraskaly a pěkně se propekly.
Hotové vyndáme a uložíme na papírovou utěrku, aby okapal přebytečný olej.