Křehké kaštanové preclíky I
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Když se tak člověk prochází po trzích, občas se mu trochu zasteskne, že si nemůže všechny ty dobrůtky dát. Když jsem naposled viděla krásné preclíky, říkala jsem si, že si je přece můžu udělat doma bezlepkové. Výhoda je ta, že když si je připravíte doma sami, mohou být dokonce zdravější i protizánětlivé. Žádné přidávané škroby, spousta zdravých mouka a kaštanová mouka pro zajímavou chuť. Vyzkoušejte třeba jako netradiční přílohu k polévce, nebudete zklamaní.
Troubu předehřejte na 200 °C. Smíchejte prvních 6 ingrediencí (5 v druhém receptu) a přidejte na kousky nakrájené studené máslo. Zpracujte na sypkou drobenku. Přidejte 1–2 lžíci mléka a zpracujte v pevné těsto. Oddělte bílek od žloutku a bílek vmíchejte do těsta. Vznikne hladké těsto. Rozdělte jej na 8 stejných částí a každou část vyválejte na cca 25 cm dlouhý váleček, který pak zatočte do tvaru preclíku. Přesuňte na plech (vymazaný či vyložený papírem na pečení), potřete rozšlehaným žloutkem a posypte kmínem a hrubou solí (nebo mákem). Pečte v rozehřáté troubě 15–18 minut a nechte vychladnout.