RECEPTY ADVENI

Klubíčková kynutá buchta (Wool roll bread)

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Klubíčková kynutá buchta (Wool roll bread)
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Na tenhle recept jsem našla inspiraci na internetu, kde na mě „vykouknul“ její malebný obrázek. Zrovna jsem měla na návštěvě 2,5 letou vnučku Sofinku a tak jsme se domluvily, že spojíme příjemné s užitečným. Pokud tedy máte malé děti a chcete je na chvíli zabavit, s chutí do toho!

Ve velké míse (ideálně od robota) smícháme směs DONUTS & CROISSANTS (tzv. ZELENÁ), špetku soli, cukr a droždí. Přilijeme smetanu ke šlehání a mléko a hněteme do hladka cca 5 minut. Na závěr přidáme povolenou Heru a ještě krátce propracujeme.

Těsto necháme v míse cca 1 hodinu kynout. Mísu přikryjeme igelitem, aby těsto neoschlo. Těsto musí viditelně zvětšit objem a na povrchu nesmí lepit.

Po vykynutí těsto vyklopíme na vál a rukama zpracujeme tzv. překládáním. Těsto ohneme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát zopakujeme.

Zpracované těsto rozdělíme na 5 stejně velkých dílů. Z každého dílu vytvarujeme bochánek (viz foto 3) a necháme dalších 15 minut kynout pod utěrkou.

Každý bochánek rozválíme na placku (cca 15 × 25 cm). Polovinu placky nařežeme na úzké proužky (můžeme použít plastovou špachtli). Plnou polovinu placky potřeme bohatě lískooříškovým krémem a zarolujeme do válečku (viz foto 4).

Dortovou formu vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Čtyři válečky vyskládáme po obvodu a pátý stočíme do kolečka a vložíme doprostřed (viz foto 5). Přikryjeme igelitem a necháme 1 hodinu kynout.

Mezitím troubu nahřejeme na 190° C, na spodní rošt si dáme „starý“ plech.

Nakynutou klubíčkovou buchtu potřeme smetanou (viz foto 6), vložíme do rozpálené trouby a do „starého“ plechu na spodním roštu vlijeme cca 0,5 litru horké vody. POZOR na vzniklou páru! Troubu rychle zavřeme, aby nám pára neunikla.

Pečeme cca 30 minut, po celou dobu pečení ponecháme v troubě plech s vodou.

Zda je buchta upečená, poznáme osvědčeným testem špejlí. Píchneme na několika místech, a pokud je špejle po vytažení čistá, máme hotovo.

Upečenou buchtu opatrně vyndáme z dortové formy a necháme na mřížce vychladnout.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Klubíčková kynutá buchta (Wool roll bread)
  • recept Klubíčková kynutá buchta (Wool roll bread)
  • recept Klubíčková kynutá buchta (Wool roll bread)
  • recept Klubíčková kynutá buchta (Wool roll bread)
  • recept Klubíčková kynutá buchta (Wool roll bread)
  • recept Klubíčková kynutá buchta (Wool roll bread)