Karamelové tartaletky s praženými ořechy
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na karamelový krém
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Karamelový mascarpone krém v lahodné tartaletce vyšperkovaný praženými ořechy. Odolá někdo?
Z výše uvedených ingrediencí připravíme 12 tartaletek.
Příprava korpusů
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy od robota a K-metlou zpracujeme těsto. V okamžiku, kdy se těsto spojí, přendáme na vál a propracujeme ručně. Správně zpracované těsto téměř nelepí. Zabalíme do mikroténového sáčku a dáme do lednice minimálně na 1 hodinu vychladit (ideálně přes noc).
Těsto vyválíme na placku, ideálně mezi dvěma pečícími papíry, a pomocí formiček z něj vykrájíme 12 koleček.
Kolečky těsta vyložíme připravené vymazané formičky. Okraj pevně přitiskneme prsty a dno propícháme vidličkou.
Troubu předehřejeme na 175 °C program horko-vzduch. Pečeme cca 30 minut dozlatova.
Po upečení necháme korpusky 30 minut zchladnou ve formičkách, pak vyklopíme a dáme stranou zcela vychladnout.
Příprava karamelového krému
Do hrnce dáme cukr a vodu a citronovou šťávu. Na plotně nastavíme střední teplotu a cukr necháme rozpouštět ve vodě s citronovou šťávou. Nemícháme. Bude to trvat zhruba 8 minut. Můžeme zahýbat celým hrncem, ale nemícháme.
Jakmile cukr mírně bublá a získá jantarovou barvu, sundáme z plotýnky. Přilijeme smetanu pokojové teploty a velmi intenzívně mícháme.
Dále přidáme máslo a pečlivě vmícháme.
Pak ještě na velmi nízké teplotě za stálého míchání povaříme 2 minuty. Jakmile směs mírně bublá, stáhneme z plotýnky pryč.
Přidáme půl lžičky soli.
Necháme mírně zchladnout a do karamelové směsi vmixujeme mascarpone.
Příprava ořechů
Ořechy povaříme cca 5 minut ve vodě a necháme oschnout.
V misce je promícháme s cukrem.
Rozpálíme pánev, na kterou dáme 1 lžíci oleje a ořechy s cukrem.
Neustále mícháme, brzy se vytvoří jemná karamelová krusta.
Kompletace
Tartaletky plníme pomocí cukrářského sáčku krémem a zdobíme zkaramelizovanými ořechy.