RECEPTY ADVENI

Karamelové tartaletky s praženými ořechy

Bez lepku Bez sóji

Karamelové tartaletky s praženými ořechy
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Na těsto

Na karamelový krém

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Karamelový mascarpone krém v lahodné tartaletce vyšperkovaný praženými ořechy. Odolá někdo?

Z výše uvedených ingrediencí připravíme 12 tartaletek.

Příprava korpusů

Všechny suroviny na těsto dáme do mísy od robota a K-metlou zpracujeme těsto. V okamžiku, kdy se těsto spojí, přendáme na vál a propracujeme ručně. Správně zpracované těsto téměř nelepí. Zabalíme do mikroténového sáčku a dáme do lednice minimálně na 1 hodinu vychladit (ideálně přes noc).

Těsto vyválíme na placku, ideálně mezi dvěma pečícími papíry, a pomocí formiček z něj vykrájíme 12 koleček.

Kolečky těsta vyložíme připravené vymazané formičky. Okraj pevně přitiskneme prsty a dno propícháme vidličkou.

Troubu předehřejeme na 175 °C program horko-vzduch. Pečeme cca 30 minut dozlatova.

Po upečení necháme korpusky 30 minut zchladnou ve formičkách, pak vyklopíme a dáme stranou zcela vychladnout.

Příprava karamelového krému

Do hrnce dáme cukr a vodu a citronovou šťávu. Na plotně nastavíme střední teplotu a cukr necháme rozpouštět ve vodě s citronovou šťávou. Nemícháme. Bude to trvat zhruba 8 minut. Můžeme zahýbat celým hrncem, ale nemícháme.

Jakmile cukr mírně bublá a získá jantarovou barvu, sundáme z plotýnky. Přilijeme smetanu pokojové teploty a velmi intenzívně mícháme.

Dále přidáme máslo a pečlivě vmícháme.

Pak ještě na velmi nízké teplotě za stálého míchání povaříme 2 minuty. Jakmile směs mírně bublá, stáhneme z plotýnky pryč.

Přidáme půl lžičky soli.

Necháme mírně zchladnout a do karamelové směsi vmixujeme mascarpone.

Příprava ořechů

Ořechy povaříme cca 5 minut ve vodě a necháme oschnout.

V misce je promícháme s cukrem.

Rozpálíme pánev, na kterou dáme 1 lžíci oleje a ořechy s cukrem.

Neustále mícháme, brzy se vytvoří jemná karamelová krusta.

Kompletace

Tartaletky plníme pomocí cukrářského sáčku krémem a zdobíme zkaramelizovanými ořechy.

Foto: Adveni
  • recept Karamelové tartaletky s praženými ořechy
  • recept Karamelové tartaletky s praženými ořechy
  • recept Karamelové tartaletky s praženými ořechy