Irský rebelský chléb se sodou
Bez lepku Bez vajec Bez sóji
![Irský rebelský chléb se sodou](/data/velke/708-1.jpg)
Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Toto je ideální recept, když v neděli odpoledne zjistíte, že vám chybí nejen chleba, ale i droždí. A poučeni krizí Covid, kdy dokonce uznávání umělci složili a zapěli ódu na nedostatek droždí, uschovejte tento recept rovnou mezi rodinné cennosti. Droždí v receptu nahradí jedlá soda a těsto se zadělává podmáslím. Podmáslí obsahuje kyselinu mléčnou. Její reakcí se sodou vzniká oxid uhličitý a v těstu se tedy tvoří kýžené vzduchové „bublinky“. Podmáslím se v Irsku zadělává mnoho tradičních druhů pečiva. Nemáte-li podmáslí, použijte mléko a vinný ocet (viz odstavec Ingredience). Tento chléb můžete krájet i vlažný, ale zase nevydrží tak dlouho jako chleby kynuté nebo kváskové. Nejlepší je v den, kdy byl upečen. Inspirováno Erikem Treuille & Ursulou Ferigno, Ultimate Bread: Irish soda bread.
V míse smícháme směs REBEL, ZELENOU směs a sůl. Přidáme na kousky nakrájené máslo a rozemneme na drobenku. Zalijeme podmáslím, lehce promícháme a necháme chvíli odpočinout, aby mouky nasákly podmáslím.
Mezitím si předehřejeme troubu na 250 °C. Na dno trouby umístíme starý plech, který později použijeme k vytvoření páry.
Když je trouba vyhřátá, dosypeme do mouk s podmáslím sodu a zaděláme skoro nelepivé těsto. Zformujeme bochník a ze shora ho nařízneme cca do ⅓ výšky. Vytvarovaný a naříznutý bochník přesuneme na plech, na kterém se bude péct, a zastříkáme ho vodou.
Do rozpáleného plechu na dně trouby nalijeme vařící vodu. Do trouby vsadíme připravený plech s bochníčkem.
Pečeme na maximální teplotu trouby 15 minut, pak spodní plech s vodou z trouby vyndáme, troubu vyvětráme a pečeme na 180° ještě asi 30 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do chleba nevyjde ven skoro suchá.
Líbíl se Vám tento rebelský recept? Stáhněte si celou Rebelskou kuchařku.