RECEPTY ADVENI

Irský rebelský chléb se sodou

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Irský rebelský chléb se sodou

Hlavní přísady

Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Koupit
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Koupit
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Bezlepkově peče již dlouhé roky. Vyhlášené je její bezlepkové kváskové pečení. Specializuje se na celozrnné bezlepkové pečení. Její znalosti této problematiky jsou výjimečné. Je zakladatelkou a administrátorkou FB skupiny: Pečeme a vaříme (převážně) celozrnně bez lepku. Alex je autorka unikátní Rebelské kuchařky.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Toto je ideální recept, když v neděli odpoledne zjistíte, že vám chybí nejen chleba, ale i droždí. A poučeni krizí Covid, kdy dokonce uznávání umělci složili a zapěli ódu na nedostatek droždí, uschovejte tento recept rovnou mezi rodinné cennosti. Droždí v receptu nahradí jedlá soda a těsto se zadělává podmáslím. Podmáslí obsahuje kyselinu mléčnou. Její reakcí se sodou vzniká oxid uhličitý a v těstu se tedy tvoří kýžené vzduchové „bublinky“. Podmáslím se v Irsku zadělává mnoho tradičních druhů pečiva. Nemáte-li podmáslí, použijte mléko a vinný ocet (viz odstavec Ingredience). Tento chléb můžete krájet i vlažný, ale zase nevydrží tak dlouho jako chleby kynuté nebo kváskové. Nejlepší je v den, kdy byl upečen. Inspirováno Erikem Treuille & Ursulou Ferigno, Ultimate Bread: Irish soda bread.

V míse smícháme směs REBEL, ZELENOU směs a sůl. Přidáme na kousky nakrájené máslo a rozemneme na drobenku. Zalijeme podmáslím, lehce promícháme a necháme chvíli odpočinout, aby mouky nasákly podmáslím.

Mezitím si předehřejeme troubu na 250 °C. Na dno trouby umístíme starý plech, který později použijeme k vytvoření páry.

Když je trouba vyhřátá, dosypeme do mouk s podmáslím sodu a zaděláme skoro nelepivé těsto. Zformujeme bochník a ze shora ho nařízneme cca do ⅓ výšky. Vytvarovaný a naříznutý bochník přesuneme na plech, na kterém se bude péct, a zastříkáme ho vodou.

Do rozpáleného plechu na dně trouby nalijeme vařící vodu. Do trouby vsadíme připravený plech s bochníčkem.

Pečeme na maximální teplotu trouby 15 minut, pak spodní plech s vodou z trouby vyndáme, troubu vyvětráme a pečeme na 180° ještě asi 30 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do chleba nevyjde ven skoro suchá.

Líbíl se Vám tento rebelský recept? Stáhněte si celou Rebelskou kuchařku.

Foto: Alexandra Brunnerová
  • recept Irský rebelský chléb se sodou
  • recept Irský rebelský chléb se sodou