Hraběnčiny řezy
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na náplň
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Tradiční český moučník složený hned ze čtyř vrstev. Vespod pevné křehké těsto, na něm jablečná náplň s ořechy zakrytá čepicí z bílkového sněhu a úplně navrch tenoučká vrstva strouhaného těsta. Odkud se vzal název „Hrabenčiny řezy“ a kdy byl poprvé použitý, se přesně neví. Jedno je ale jisté – za tenhle vynikající koláč by se nemuseli stydět ani na zámku.
Ze Žluté směsi BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ), cukru, vajec (1 celé + 1 žloutek), másla a špetky soli vypracujeme těsto. Těsto necháme odpočinout v lednici zhruba 1 hodinu.
Mezitím si nastrouháme jablíčka. Smícháme je s rozmixovanými ořechy (případnou přebytečnou šťávu z jablek odlijeme).
Vyšleháme sníh z bílků, do kterého přimícháme vanilkový a třtinový cukr.
Z lednice vytáhneme těsto a dvě třetiny těsta namačkáme na pečící papír na plechu (pomůžeme si pizza válečkem). Zbytek těsta, tj. jednu třetinu, vložíme na chvilinku do mrazničky.
Na těsto na plechu naklademe nastrouhaná jablíčka, která posypeme skořicí a poklademe na ně tuhý sníh z bílků s vanilkovým a třtinovým cukrem.
Nakonec na sněhovou vrstvu nastrouháme na hrubém struhadle těsto, které jsme vytáhli z mrazničky.
Vložíme do trouby rozpálené na 180 °C a pečeme, dokud řezy nezískají zlatavý nádech.