RECEPTY ADVENI

Fríský rebelský perník

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Fríský rebelský perník
Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Hlavní přísada
Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Bezlepkově peče již dlouhé roky. Vyhlášené je její bezlepkové kváskové pečení. Specializuje se na celozrnné bezlepkové pečení. Její znalosti této problematiky jsou výjimečné. Je zakladatelkou a administrátorkou FB skupiny: Pečeme a vaříme (převážně) celozrnně bez lepku. Alex je autorka unikátní Rebelské kuchařky.

Ingredience

Na sirup

Dále do těsta

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tato dobrota je inspirována populárním žitným perníkem, který je podáván ke snídani v Nizozemí. Původ má v holandské provincii Frísko. Ano, přesně té, odkud pochází slavní fríští koně – původní chladnokrevníci zušlechtění orientální krví. Dá se říct, že Fríský perník je také takový „kříženec“. A sice rustikálního tmavého chleba s buchtou jedinečné chuti. Naše bezlepková varianta je k nerozeznání od originálu. Kandovaná kůra, kandovaný zázvor, perníkové koření a med spolu s pevnou celozrnnou chutí REBELA utváří mistrovské dílo dokonale sehraného orchestru. Holanďané Fríský perník obvykle servírují s máslem. Inspirováno Stanley Ginsbergem, The Rye Baker: Friese Kruidkoek.

Nejdříve si připravíme sirup. Svaříme tmavý cukr, med, melasu a vodu. Uvařený sirup doplníme vodou tak, abychom měli celkem 400 ml, promícháme.

Smícháme suché ingredience: směs REBEL, prášek do pečiva, sodu, sůl, perníkové koření, kandovanou pomerančovou a citronovou kůru, kandovaný zázvor. Přilijeme 400 ml sirupu a připravíme „lité“ těsto.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané chlebíčkové formy.

Pečeme 75 minut na 160 °C, pak opatrně vyklopíme z formy a dopékáme ještě 15 minut bez formy.

Necháme vychladnout. Zabalíme do alobalu.

Perník zabalený v alobalu necháme uležet minimálně přes noc, nejlépe však 1–2 týdny (právě čas umožní všem ingrediencím se plně rozvinout v úžasnou chuť).

Krájíme na tenké plátky a podáváme s máslem.

Líbíl se Vám tento rebelský recept? Stáhněte si celou Rebelskou kuchařku.

Foto: Adveni
  • recept Fríský rebelský perník
  • recept Fríský rebelský perník