Fríský rebelský perník
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji
![Fríský rebelský perník](/data/velke/702-1.jpg)
Ingredience
Na sirup
Dále do těsta
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Tato dobrota je inspirována populárním žitným perníkem, který je podáván ke snídani v Nizozemí. Původ má v holandské provincii Frísko. Ano, přesně té, odkud pochází slavní fríští koně – původní chladnokrevníci zušlechtění orientální krví. Dá se říct, že Fríský perník je také takový „kříženec“. A sice rustikálního tmavého chleba s buchtou jedinečné chuti. Naše bezlepková varianta je k nerozeznání od originálu. Kandovaná kůra, kandovaný zázvor, perníkové koření a med spolu s pevnou celozrnnou chutí REBELA utváří mistrovské dílo dokonale sehraného orchestru. Holanďané Fríský perník obvykle servírují s máslem. Inspirováno Stanley Ginsbergem, The Rye Baker: Friese Kruidkoek.
Nejdříve si připravíme sirup. Svaříme tmavý cukr, med, melasu a vodu. Uvařený sirup doplníme vodou tak, abychom měli celkem 400 ml, promícháme.
Smícháme suché ingredience: směs REBEL, prášek do pečiva, sodu, sůl, perníkové koření, kandovanou pomerančovou a citronovou kůru, kandovaný zázvor. Přilijeme 400 ml sirupu a připravíme „lité“ těsto.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané chlebíčkové formy.
Pečeme 75 minut na 160 °C, pak opatrně vyklopíme z formy a dopékáme ještě 15 minut bez formy.
Necháme vychladnout. Zabalíme do alobalu.
Perník zabalený v alobalu necháme uležet minimálně přes noc, nejlépe však 1–2 týdny (právě čas umožní všem ingrediencím se plně rozvinout v úžasnou chuť).
Krájíme na tenké plátky a podáváme s máslem.
Líbíl se Vám tento rebelský recept? Stáhněte si celou Rebelskou kuchařku.