Dort třímlékový
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na korpus
Na nálev á la „vaječný likér“
Na krém
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Pokud doma najdete plechovku slazeného kondenzovaného mléka a „kapku“ rumu a máte chuť na něco sladkého ke kávě, začněte si chystat suroviny. K odpolední kávě si už pochutnáte na tomto jednoduchém, à la „vaječným likérem“ doslova nasáklém dortíku.
Příprava korpusu
Troubu si předehřejeme na 170° C. Zvolíme program horní-dolní ohřev.
Z bílků, cca ⅓ cukru krupice a špetky soli vyšleháme tuhý sníh do tzv. měkkých špiček.
Žloutky vyšleháme se zbývajícími ⅔ cukru krupice do světlé pěny. Zašleháme mléko a vanilkový extrakt.
Následně důkladně zašleháme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVOU) smíchanou s práškem do pečiva.
Jako poslední po částech vmícháme stěrkou nebo vařečkou sníh z bílků.
Dortový ráfek postavíme na plech s pečícím papírem. Z pečícího papíru vytvoříme kolem ráfku „rantl“, aby nám těsto nevytékalo. Dortový ráfek nijak nevymazáváme, ani nevysypáváme. Pokud použijeme pevný dortový ráfek, pečící papír dáme jen na dno.
Těsto vlijeme do připravené dortové formy a pečeme cca 20 minut. Následně teplotu v troubě snížíme na 150° C a dopékáme dalších cca 20 minut. Upečení zkontrolujeme špejlí – špejli píchneme do nejvyššího místa korpusu a je-li po vytažení suchá, máme upečeno.
Upečený korpus otočíme i s pečícím papírem vzhůru nohama a takto jej necháme na horkém plechu lehce vychladnout. Po vychladnutí opatrně sejmeme pečící papír, ráfek otočíme, korpus obřízneme tenkým nožem a vyndáme z ráfku [foto 2].
Příprava nálevu à la vaječný likér
V míse metličkou smícháme všechny ingredience do jednolité tekutiny [foto 1].
Sestavení dortu
Lehce schladlý dortový korpus si postavíme na rovný talíř (tác) s okrajem. Velmi hustě jej shora celý propícháme špejlí – až ke krajům.
Po částech proléváme mléčnou směsí. Zlehka si můžeme pomoci silikonovou stěrkou a nálev roztírat [foto 3].
Tou se také snažíme nálevem „natřít“ boky korpusu.
Dáme do lednice vychladit alespoň na 2 hodiny.
Mezi tím si připravíme krém z mascarpone a smetany.
Příprava krému
Smetana ke šlehání i mascarpone musí být studené z ledničky.
V robotu K-metlou na pomalé otáčky smícháme smetanu s mascarpone.
Na střední otáčky vyšleháme hladký, tuhý krém. Pozor, abychom krém nepřešlehali.
Dokončení
Vychlazený dort shora potřeme částí připraveného krému.
Zbytek krému si můžeme dát do zdobícího sáčku se zdobící špičkou (řezaná, uzavřená) a dle vlastní fantazie ozdobíme.