Dort mechový s citronovým krémem a čerstvým ovocem
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na korpus
Na citronový krém
Na tvarohový krém
Na zdobení
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Chcete se blýsknout před rodinou či přáteli originálním bezlepkovým dortem, ale „vysoká“ cukrařina je pro vás na míle vdzálená? Řešením může být tzv. Mechový dort, který na první pohled upoutá netradičním vzhledem, jedinečnou zelenou barvou a úžasnou kombinací sladkokyselé chuti vláčného, sladkého korpusu a citrónového krému. „Třešničkou na dortu“ je, že finální zdobení je jen a jen na vás a vystačíte si jen s čerstvým, drobným ovocem.
Ideálně si sestavený dort (bez finálního zdobení) připravíme den dopředu a necháme jej v lednici „uležet“.
Příprava korpusu
Všechny použité suroviny musí mít pokojovou teplotu. Špenát necháme rozmrazit na sítku a v mixéru rozmixujeme na hladké pyré.
Vejce vyklepneme do mísy od robota, přisypeme cukr a metličkou rozšléháme. Následně v robotu bálonovou metlou vyšleháme do bílé pěny. Zašleháme olej, citrónovou šťávu (citrónový extrakt) a nakonec špenátové pyré.
V jiné míse smícháme sypké suroviny – směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVOU), špetku soli, jedlou sodu a kypřící prášek.
Troubu rozpálíme na 160° C s programem konvenční pečení (horní a dolní ohřev). Dortový ráfek postavíme na plech s pečícím papírem. Z pečícího papíru vytvoříme kolem ráfku „rantl“, aby nám těsto nevytékalo. Dortový ráfek nijak nevymazáváme, ani nevysypáváme.
Do vaječné směsi postupně zlehka vmícháme moučnou směs až získáme hledké těsto. To vlijeme do připraveného ráfku [foto 1] a pečeme cca 75 minut. Opravdu pečeme na nízkou teplotu a raději déle, aby nám korpus nezhnědnul. Upečení zkontrolujeme špejlí – špejli píchneme do nejvyššího místa korpusu a je-li po vytažení suchá, máme upečeno [foto 2].
Upečený korpus otočíme i s pečícím papírem vzhůru nohama a takto jej necháme na horkém plechu zcela vychladnout. Po vychladnutí opatrně sejmeme pečící papír, ráfek otočíme, korpus obřízneme tenkým nožem a vyndáme z ráfku. Zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do ledničky.
Příprava citronového krému
V žáruvzdorné míse smícháme metličkou vejce, cukr a citrónovou šťávu. Mísu postavíme na vhodný kastrólek, do kterého jsme před tím nalili cca 2 cm vody (mísa se nesmí vody dotýkat).
Vodu přivedeme k mírnému varu a za stálého míchání metličkou vaječnou směs zahříváme do zhoustnutí.
Mísu ihned sundáme z kastrólku a do krému zašleháme změklé máslo. Hotový krém zakryjeme potravinářskou fólií tzv. na dotek – fólie se musí dotýkat povrchu krému [foto 3] a vychladíme v ledničce.
Příprava tvarohového krému
Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha.
Přidáme tvaroh, moučkový cukr a vanilkový extrakt a vše znovu vyšleháme do hladkého krému.
Opět použijeme robot s balónovou metlou, nebo ruční šlehač a šleháme na střední otáčky, aby se nám smetana nesrazila.
Sestavení dortu
Vrchní, vyboulenou část dortového korpusu seřízneme do rovna, abychom měli dostatek „materiálu“ na drobení [foto 4].
Rovný korpus prořízneme na 2 pláty [foto 4]. Spodní část korpusu potřeme ½ citrónového krému a ⅓ tvarohového krému [foto 5]. Přiklopíme druhým plátem, který opět pomažeme zbylým citrónovým krémem a ⅔ tvarohového krému do rovna. Zbylým tvarohovým krémem obmažeme boky dortu a lehce vyhladíme [foto 6].
Rozdrobíme odkrojenou část korpusu [foto 7] a obsypeme, pokud možno, celý dort zelenými drobečky. Tuto vrstvu mírně upěchujeme, aby se drobečky na dort dostatečně přilepily [foto 8]. Dort uložíme do lednice vychladit.
Před podáváním dort finálně dozdobíme dle fantazie.