Dort kávový
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na korpus
Na kávový krém (na šlehanou ganache)
Na čokoládovou polevu
Tipy na zdobení
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Někteří z nás si bez ní neumí představit den, někteří jí na chuť prostě nepřišli a někteří ji nepijí, ale v podobě dortu si na ní pochutnají. Ano, řeč je o kávě. Tento recept je inspirovaný Kávovým dortem od Míši Landové – Víkendové pečení (všichni ji známe jako laskavou porotkyni z pořadu Peče celá země), s jejímž laskavým svolením jsem jej upravila do bezlepkové podoby.
Je opravdu jednoduchý a zvládnou jej i příležitostné cukrářky a cukráři. A chuti a vůně kávy je v něm právě tak akorát.
Příprava kávového krému
Základ pro kávový krém (čokoládovou ganache) si připravíme den předem.
Smetanu zahřejeme (musí být horká, ale nesmí se vařit), rozpustíme v ní instantní kávu a nalijeme na bílou čokoládu. Necháme chvilku odstát (cca 2 minuty) a vymícháme do hladka. Celou směs vymixujeme tyčovým mixérem, zakryjeme potravinářskou fólií tzv. na dotek (položíme přímo na tekutinu) a uložíme do lednice přes noc.
Druhý den ke studené čokoládové ganache přidáme studené mascarpone a společně vyšleháme do krému. Použijeme tzv. K-metlu a šleháme opatrně na nižší až střední otáčky. Jakmile krém začne houstnout, musíme jej hlídat, abychom jej nepřešlehali.
Příprava kakaového korpusu
Žloutky vyšleháme za postupného přidávání oleje. Z bílků, cukru a špetky soli vyšleháme tuhý sníh do tzv. měkkých špiček. Obě vaječné směsi smícháme stěrkou.
V jiné míse smícháme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ) a sodu. Přesijeme přes sítko do vaječné směsi a zlehka vymícháme dohladka.
Troubu rozpálíme na 170° C s programem konveční pečení (horní a dolní ohřev).
Dortový ráfek postavíme na plech s pečícím papírem. Z pečícího papíru vytvoříme kolem ráfku „rantl“, aby nám těsto nevytékalo. Dortový ráfek nijak nevymazáváme, ani nevysypáváme. Pokud použijeme pevný dortový ráfek, pečící papír dáme jen na dno.
Těsto vlijeme do připravené dortové formy a pečeme cca 40 minut. Upečení zkontrolujeme špejlí – špejli píchneme do nejvyššího místa korpusu a je-li po vytažení suchá, máme upečeno.
Upečený korpus otočíme i s pečícím papírem vzhůru nohama a takto jej necháme na horkém plechu zcela vychladnout. Po vychladnutí opatrně sejmeme pečící papír, ráfek otočíme, korpus obřízneme tenkým nožem a vyndáme z ráfku.
Sestavení dortu
Kakaový korpus dvakrát vodorovně prokrojíme, abychom získali tři pláty [foto 1, 2]. Pokud chceme mít dort dokonale rovný, celý korpus otočíme vzhůru nohama, tzn. dno korpusu použijeme jako vršek.
Na dortovou podložku položíme první plát a prokapeme jej kávou. Rovnoměrně rozetřeme cca ¼ kávového krému. Přiklopíme druhým plátem a lehce přimáčkneme.
Opět prokapeme kávou a dáme druhou ¼ krému. Přiklopíme třetím plátem a celý dort zlehka obmažeme třetí ¼ krému. Dáme do lednice vychladit minimálně na 4 hodiny (můžeme i přes noc).
Po vychlazení dort finálně obmažeme poslední ¼ krému. Krém vyhladíme dlouhým rovným nožem, nebo cukrářskou kartou [foto 3]. Nejlépe to jde na otočném tácu.
Opět dáme do lednice vychladit alespoň na 2 hodiny.
Příprava čokoládové polevy
Čokoládu dáme do misky a zalijeme horkou smetanou. Necháme chvíli odstát a vymícháme do hladka. Za občasného mícháni necháme polevu vychladnout a lehce zhoustnout.
Polevu přendáme do sáčku a nanášíme na hranu vychlazeného dortu. Pohybem přes hranu dortu vytváříme tzv. stékance. Pokud poleva příliš rychle stéká, necháme ji ještě trochu zchladnout.
Zbytek polevy naneseme na vršek dortu a uhladíme.
Necháme lehce zaschnout a finálně ozdobíme dle vlastní fantazie [foto 4, 5].